Konflikt na Ukrajine (piatok)

Konflikt na Ukrajine (piatok)

Ruská armáda začala vo štvrtok (24. 2.) v nočných hodinách vojenskú operáciu na východnej Ukrajine, ktorú nariadil ruský prezident Vladimír Putin.

Sledujeme aktuálne informácie o vývoji udalostí na Ukrajine

18:45

K veci: Sankcie voči Rusku si vypočujte tu.

18:30

Súhrn informácií v Rádiožurnálu o 18.

Rádiožurnál o 18. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

16:41

Od rána počúvame správy o ruských jednotkách blížiacich sa ku Kyjevu, aká je momentálna situácia?

Aktualna situácia v Kyjeve Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


14:44

Doteraz najtvrdšie sankcie proti Rusku za jeho agresiu na Ukrajine. Takto hodnotia krajiny Európskej únie sankcie, na ktorých sa zatiaľ dohodli. Mali by obmedziť ruský prístup ku kapitálu, mieria na energetiku, dopravu či obchod. Na odstavení Ruska od medzinárodného platobného systému Swift, sa zatiaľ nedohodli. Soňa Weissová sa o téme rozprávala s ekonómom VÚB Banky Michalom Lehutom. Najskôr sa ho opýtala, či takto nastavené sankcie môžu skutočne Rusko zabolieť a či už nie je jeho ekonomika tak izolovaná, že už je na sankcie pripravená.

SANKCIE Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

(Muž prechádza na bicykli popri kolóne maďarských obrnených vozidiel stojacich neďaleko hranice s Ukrajinou v maďarskom meste Vásárosnamény.)

Hungary_Ukraine_Invasion210779848227_tasr.jpg

14:26

Ukrajinci žijúci u nás majú strach o príbuzných

Pred vojnou utekajú z Ukrajiny celé rodiny. No mnohí krajinu opustili ešte v roku 2014 po anexii Krymu. Nový domov našli aj v Košiciach, no ako niektorí povedali Lukášovi Manovi, teraz majú veľký strach o príbuzných.

Ukrajinci žijúci u nás majú strach o príbuzných Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

(Ľudia, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom zo susednej  Ukrajiny, vystupujú z vlaku na železničnej stanici v poľskom meste Przemyšl.)

Poland_Ukraine_Invasion210841848222_tasr.jpg

13:00

Bitka o Kyjev či ďalšie mestá na Ukrajine. Ruská invázia k našim susedom pokračuje, streľba sa podľa neoverených informácií ozýva z viacerých oblastí. Kým ukrajinské úrady informujú o desiatkach zničených tankoch či transportéroch ruskej armády, Moskva doma informuje celkom opačne. Aká je vlastne situácia momentálne? Sú avizované sankcie voči Rusku dostatočné, alebo musí západ pre zastavenie bojov urobiť viac? Čo môže priniesť dnešné stretnutie lídrov členských krajín Severatlantickej aliancie? Je Aliancia či Európska únia jednotná?

Hostia: Radovan Geist (vydavateľ portálu Euractiv.sk) a Juraj Marušiak (Slovenská akadémia vied); Moderuje Tamara Lištiaková.

Celú reláciu si môžete vypočuť v archíve na webe Rádia Slovensko: Z prvej ruky.

12:30

Súhrnné informácie o vývoji na Ukrajine pripravili redaktori Rádiožurnálu:

Rádiožurnál 12.00

(Ukrajinskí vojaci zaujali pozície na moste v Kyjeve)

Ukraine_Invasion210759848185.jpg

Mimoriadne vysielanie o 10:00

Do Kyjeva vstúpili ruskí vojaci - informovalo o tom ministerstvo obrany. Kyjevom nadránom otriasali aj výbuchy a experti sa obávajú, že dobitie ukrajinského hlavného mesta ruskou armádou je otázkou hodín. Rusi obsadili Černobyľ a ukrajinskí vojaci sa ich snažia zastaviť neďaleko Kyjeva. Ako toto môže ešte Ukrajina ustáť? Výbuchy sa ozývali aj približne 200 kilometrov od slovenských hraníc. Ako sa pripravuje slovenská armáda? Mimoriadne vysielanie so Soňou Weissovou.

Mimoriadne vysielanie 10.00 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

(Na snímke ukrajinský vojak kráča okolo vraku zostreleného lietadla v Kyjeve počas druhého dňa ruskej invázie na Ukrajine.)

Ukraine_Invasion210655848156_TASR.jpg

09:22

MR: vplyv Ruska na ekonomiku

Na samite Európskej únie v noci schválili ďalší balík sankcií proti Rusku, a čo sa osobitne zdôrazňuje: členské štáty boli jednotné. Čiže ani Maďarsko neváhalo, čo je pozoruhodné preto, lebo maďarskú vládu v poslednom období neraz obviňovali či podozrievali aj v západných médiách, že chce sankcie vetovať. Takže aj Maďarsko sa zaradilo, čo však môže mať pre maďarské hospodárstvo aj výrazné nepriaznivé dôsledky. Podrobnosti pridáva budapeštiansky spravodajca Gregor Martin Papucsek.

MR: vplyv Ruska na ekonomiku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

(Zničená bytovka po raketovom útoku ruskej armády v ukrajinskej metropole Kyjev.)

Ukraine_Invasion210508848067_TASR.jpg

07:00

Súhrn informácií: Rádiožurnál 7

(Na snímke ukrajinskí vojaci kráčajú okolo vraku zostreleného lietadla v Kyjeve počas druhého dňa ruskej invázie na Ukrajine.)

Ukraine_Invasion210586848150_TASR.jpg


Redakcia Rádia Slovensko/TASR; Foto: Canva/TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame