Irán zaútočil na Izrael

Irán zaútočil na Izrael

Izraelský vojnový kabinet rokoval o reakcii na sobotňajší nočný útok z Iránu. Jeho členovia sa prikláňajú k odvete, na jej rozsahu a načasovaní sa však nedohodli. Teherán už pred odvetou varoval. Izrael od nej odrádzajú aj Spojené štáty, ktoré mu spolu so Spojeným kráľovstvom pomohli s obranou proti iránskemu útoku. Okrem nich tak urobilo aj Jordánsko a nepriateľom Iránu je aj Saudská Arábia. Odborník na Blízky východ z Masarykovej univerzity Josef Kraus Kataríne Chovančákovej povedal, že ešte pred časom sa rysovala spolupráca Jordáncov, Saudov a Izraelčanov v zakročení proti Iránu, no vpád Izraela do Gazy spôsobil zemetrasenie na Blízkom a Strednom východe a takéto spojenectvo teraz nie je možné.

Izraelský vojnový kabinet rokoval o reakcii na sobotňajší nočný útok z Iránu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Izrael má za sebou ďalšiu rušnú noc. Irán na židovský štát vypálil v odvete za útok na veľvyslanectvo v Damasku približne 330 dronov a rakiet. O tom, ako to prežívajú miestni sa rozprávala redaktorka Katarína Chovančáková s Dianou Atzmon Weinberg, ktorá v Izraeli žije. 

Irán zaútočil na Izrael Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mideast_Tensions_Iran_Drones246757034684.jpg

Mapa zobrazuje polohu Izraela a Iránu po tom, ako Irán vystrelil na Izrael bezpilotné lietadlá. Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami. Izraelu a spojencom podarilo zostreliť až 99 percent z nich a útok sa dá považovať za "zmarený", informuje TASR podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na izraelskú armádu. Iránsky útok trval približne päť hodín. Spustený bol v sobotu večer. Podľa Teheránu išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

CORRECTION_Israel_Palestinians247783034742.jpg

Žena prechádza okolo nástennej maľby zobrazujúcej amerického prezidenta Joea Bidena ako superhrdinu brániaceho Izrael na ulici v izraelskom Tel Avive v nedeľu 14. apríla 2024. Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami. Izraelu a spojencom podarilo zostreliť až 99 percent z nich a útok sa dá považovať za "zmarený", informuje TASR podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na izraelskú armádu. Iránsky útok trval približne päť hodín. Spustený bol v sobotu večer. Podľa Teheránu išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Autorka: Katarína Chovančáková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame