Palestínske politické frakcie podpísali Dohodu o národnej jednote

Palestínske politické frakcie podpísali Dohodu o národnej jednote

Dohoda o národnej jednote, ktorú dnes v Pekingu podpísali predstavitelia palestínskych politických frakcií, vrátane znepriatelených hnutí Fatah a Hamas, má byť potenciálny prielom v čase, keď Izrael a Hamas vyjednávajú o prímerí. Obe hnutia sa snažia o vytvorenie palestínskeho štátu v hraniciach z roku 1967. Stále sa však rozchádzajú v názoroch ako to dosiahnuť. Kým Fatah uprednostňuje rokovania, Hamas považovaný za teroristickú organizáciu, presadzuje ozbrojený boj proti Izraelu. Spoluprácu týchto dvoch hnutí považujú mnohí experti za kľúčovú pri povojnovej obnove Pásma Gazy. Blízkovýchodný bezpečnostný expert Milan Mikulecký si myslí, že pozitívne očakávania od nového dokumentu sú prehnané.  Rozprávala sa s ním Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Palestínske politické frakcie podpísali Dohodu o národnej jednote Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

China_Palestinians521082059451.jpg

Na snímke čínsky minister zahraničných vecí  Wang I (štvrtý vľavo) sa pozerá počas podujatia 23. júla 2024 v Pekingu. Zástupcovia 14 palestínskych frakcií sa na svojich rokovaniach v Číne dohodli na vytvorení "dočasnej vlády národného zmierenia", ktorá bude po vojne s Izraelom spravovať Pásmo Gazy.

Autor: Miroslava Neira Cuellar Hospodárová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame