Cez Tiesňavy do Stratenskej jaskyne

Cez Tiesňavy do Stratenskej jaskyne

Slovenský raj je rajom aj pod povrchom. Pod zemou sa tam nachádza viac ako 600 jaskýň...

Slovenský raj je rajom aj pod povrchom. Pod zemou sa tam nachádza viac ako 600 jaskýň. Zo všetkých zatiaľ preskúmaných priestorov na území národného parku je verejnosti prístupná len jedna jaskyňa: Dobšinská ľadová. Na ňu nadväzuje Stratenská jaskyňa (ilustračné foto), kde však obyčajný smrteľník nemôže vkročiť. Ak chce uvidieť podzemné krásy, musí byť jaskyniarom. Alebo – poslucháčom Rádiovíkendu.
Stratenskú jaskyňu objavil v roku 1972 Vladimír Košel a Jaromír Volek. Hneď po objave sa začal intenzívny prieskum a v priebehu niekoľkých rokov bol známy rozsiahly jaskynný systém. Práve k nemu sa Miroslava Slejzáková vybrala so svojou sprievodkyňou Nikolou Tulisovou zo Speleologického klubu Slovenský raj.

Cez Tiesňavy do Stratenskej jaskyne - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stratenská jaskyňa vyniká najmä mohutnosťou podzemných priestorov. Rozprávkový dóm s objemom cez 79-tisíc metrov kubických je najväčším jaskynným priestorom na Slovensku. Kalcitovú sintrovú výzdobu tvoria brčká, väčšie stalaktity a záclony, najmä však kopovité, kuželovité, pagodovité a palicovité stalagmity. Vyskytujú sa tam aj kaskádovité a iné jazerné sintrové útvary. Vzácne sú jaskynné perly tvaru pologule (hemisféroidy), aragonitové kryštalické výrastky, kvapľové excentriká a sadrovec. Z jaskynných jazier je najväčšie Stalagmitové jazero. Tak, to bola aspoň malá ukážka jaskyniarskych termínov, ktoré sa snažia opísať podzemné  krásy Stratenskej jaskyne v Slovenskom raji. Nedostane sa do nej každý. Keďže patrí medzi nesprístupnené jaskyne, dostanete sa tam len v sprievode odborníka. S Matejom Danielom zo Speleologického klubu Slovenský raj sa do Stratenskej jaskyne vybrala Miroslava Slejzáková.

Cez Tiesňavy do Stratenskej jaskyne - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

<a href=" https://www.rtvs.sk/radio/relacie/detail/radiovikend?station=slovensko"> Archívne záznamy relácií "Rádiovíkend" nájdete tu.</a>

Miroslava Slejzáková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame