Klobúky

Klobúky

Bývajú rôzne tvarované, robia sa z rôznych materiálov, nosíme ich od nepamäti a viaže sa k nim úctyhodný počet príbehov. Reč je o klobúkoch, ktorým sa budeme venovať v našom Príbehu s Katou Martinkovou.  

Klobúky - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aké klobúky existujú, aká história sa k nim viaže a aké pomenovanie označuje ten-ktorý klobúk? Počuli ste už napríklad slovo kalpak? V súčasnom jazyku sa už takmer nepoužíva, ale kedysi v našich niektorých nárečiach patril k frekventovaným slovám. Aj o tom je dnešná časť Príbehu na týždeň o klobúkoch, ktorý pripravila Kata Martinková.

Klobúky - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V klobúkovom príbehu sa dnes s  Katou Martinkovou pozrieme na to, čo nám pokrývka hlavy môže povedať o jeho majiteľovi. Spomenieme si aj jednu jej slávnu nositeľku a jednu nemenej slávnu modistku – teda návrhárku a výrobkyňu klobúkov.

Klobúky - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli ste o tom, že sa v našich končinách vyrábajú klobúky už viac ako 500 rokov? Aj o tom v dnešnej časti nášho Príbehu na týždeň nám povie Kata Martinková.

Klobúky - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Držte si klobúky, ideme z kopca. Tento týždňový náš príbeh o pokrývke hláv sa dnes totiž končí. Kata Martinková so slovenskými vedcami sa pozrie ešte na klobúk zázračný, mystický i taký, čo má nečakaný význam.

Klobúky - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Kata Martinková; Ilustr. foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame