Sloboda v neslobode 2

Sloboda v neslobode 2

Sloboda očami syna politického väzňa Mariána Bilického.

Náš dnešný hrdina je aktívnym členom Konfederácie politických väzňov a aj 30 rokov od pádu režimu sa zúčastňuje s týmto dnes už komorným spolkom podujatí, kde si pripomínajú našu nedávnu minulosť.Do nej vstúpil náš dnešný rozprávač Mariána Bilický nielen kvôli rodinnému priateľovi kňazovi Antonovi Srholcovi, ktorý bol ich dlhoročným predsedom, no tiež preto, že táto spomienka je preňho vlastne stále prítomná a živá.

Presne pred 30 rokmi stál aj on na plných námestiach, kde sa štrngalo kľúčmi v túžbe po zmene- rok 1989 znamenal aj nový prísľub, že sa stretne opäť ich rodina, ktorú rozdelila železná opona. Ale už bez jeho otca - politického väzňa. Jozef Bilický bol konštruktér a šéf bratislavských hasičov, ktorého ako presvedčeného demokrata súdil komunistický režim v jednom z prvých procesov už pri svojom nástupe, no jeho pádu sa už nedočkal.

Celej rodine však otec dodával vieru, že raz sa veci zmeniť musia. Aj jeho synovi, nášmu dnešnému rozprávačovi Mariánovi Bilickému, ktorý patrí k deťom 50.rokov - práve v tom období, keď ich rodiny prežívali najťažšie časy, prežívali oni zasa svoje detstvo.Marián Bilický sa narodil v roku 1936 a presne o týždeň oslávi 83 rokov.

Sloboda v neslobode 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvú časť seriálu Sloboda v neslobode nájdete tu


Autorka a foto: Soňa Gyarfášová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame