Následky výbuchu sopky na súostroví Tonga

Následky výbuchu sopky na súostroví Tonga

Obyvatelia tichomorského ostrova Tonga stále čakajú na humanitárnu pomoc. Hoci erupcia a cumani nepoškodili hlavné letisko súostrovia, hustý popol bráni jeho prevádzke a tým brzdí dodávky medzinárodnej pomoci. Tamojšie úrady tvrdia, že popol na dráhe zdrží prepravu ešte na mnohé hodiny. Viac povie Blanka Kucharovicová.

Následky výbuchu sopky na súostroví Tonga Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tonga_Volcano_Eruption100409836190_TASR.jpg

PK 18 Nuku'alofa - Na satelitnej snímke erupcia podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apa (vpravo) pri tichomorskom ostrove Tonga v sobotu 15. januára 2022. Obrovský výbuch sopky bol taký silný, že ho zaznamenali po celom svete a vyvolal cunami, ktoré zaplavilo tichomorské pobrežia od Japonska až po Spojené štáty.

California_Tonga_Volcano_Eruption099897836136_TASR.jpg

PK 7 Santa Cruz - Na snímke parkovisko, ktoré zaplavila prívalová vlna po výbuchu podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apa pri tichomorskom ostrove Tonga, v americkom Santa Cruz v sobotu 15. januára 2022. Obrovský výbuch sopky bol taký silný, že ho zaznamenali po celom svete a vyvolal cunami, ktoré zaplavili tichomorské pobrežia od Japonska až po Spojené štáty.

Peru_Oil_Spill103987836639_TASR.jpg

KK36 Callao - Voda znečistená od ropných látok na pláži Cavero v peruánskom okrese Ventanilla 17. januára 2022. Peruánske úrady v pondelok uzavreli tri pláže znečistené ropnými látkami, ku ktorých úniku došlo pre vlny cunami vyvolané sopečnou erupciou v súostroví Tonga. Rafinéria Pampilla, ktorá je súčasťou španielskej spoločnosti Repsol, priznala, že v sobotu došlo k "úniku“ ropy pri pobreží okresov Callao a Ventanilla neďaleko Limy, a to v dôsledku silných vĺn spôsobených erupciou sopky na druhej strane Tichého oceánu.

Autorka: Blanka Kucharovicová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame