Záchranné stanice pre voľne žijúce zvieratá

Záchranné stanice pre voľne žijúce zvieratá

Na útulky pre opustených psov a mačky sme zvyknutí, ale centrá záchrany majú aj voľne žijúce zvieratá - zranené, choré alebo aj opustené mláďatká. Takýchto centier je však „ako šafranu“ a majú veľký problém prežiť. Existujú totiž len vďaka nasadeniu a nadšeniu ich prevádzkovateľov. Aktuálny Príbeh na týždeň preto venujeme práve záchranným staniciam pre voľne žijúce zvieratá. Petra Strižková sa vybrala do Zázrivej v okrese Dolný Kubín, kde na niekdajšom starootcovskom gazdovstve už 20 rokov funguje centrum pre zranené zvieratá.

Záchranné stanice pre voľne žijúce zvieratá - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tento týždeň sú v našej pozornosti záchranné stanice pre voľne žijúce zvieratá. Poranené alebo stratené ich tam liečia, rehabilitujú a pripravujú na návrat do prírody. 20-ročné skúsenosti v tejto oblasti má Ekocentrum v Zázrivej v okrese Dolný Kubín. Včera sme ho navštívili a dnes sa tam vrátime. Liečia najmä vtáky, ktoré sú vystavené najväčšiemu nebezpečenstvu zo strany ľudí. Pomoc však potrebujú aj cicavce. Petra Strižková bola zvedavá na tie najvzácnejšie.

Záchranné stanice pre voľne žijúce zvieratá - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V noci k nim vstávajú, aby ich nakŕmili. Ošetrujú im rany, rehabilitujú s nimi. A potom ich uzdravené vypúšťajú do prírody. To všetko robia preto, lebo cítia voči zvieratám spoločenský dlh. Za drvivú väčšinu ich zranení totiž môže človek. Typická záchranná akcia vyzerá tak, že ľudia nájdu zraneného živočícha a zavolajú záchrannú stanicu, štátnu ochranu prírody alebo 112-tku. Sú však aj adrenalínovejšie prípady. Petra Strižková sa o nich dozvedela v Záchrannej stanici pre voľne žijúce zvieratá v Malackách.

Záchranné stanice pre voľne žijúce zvieratá - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme v našom putovaní po záchranných staniciach pre voľne žijúce zvieratá. Už sme boli v Ekocentre Zázrivá aj v Stanici pre voľne žijúce zvieratá v Malackách. S Petrou Strižkovou sa dnes presunieme do obce Borinka pod Malými Karpatmi. Práve tam sa na súkromnom pozemku v strmom kopci nachádza chovná a rehabilitačná stanica.

Záchranné stanice pre voľne žijúce zvieratá - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Doteraz bol Príbeh na týždeň s Petrou Strižkovou celkom príjemným rozprávaním o zranených a osirelých zvieratách, ktoré dobrí ľudia zachránili, vyliečili a pripravili ich na návrat do prírody. Realita záchranných staníc pre voľne žijúce zvieratá je však u nás taká, že ledva sa držia nad vodou a fungujú len zásluhou enormného nasadenia niekoľkých jednotlivcov.

Záchranné stanice pre voľne žijúce zvieratá Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame