55. výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy

55. výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy

Rádio Slovensko tento rok ponúka poslucháčom mimoriadne vstupy a rozhovory. Šafárikovo námestie v Bratislave je výrazným dejinným miestom. Na schodoch budovy Univerzity Komenského zomrela mladá študentka Danka Košanová. Dnes ráno na nich stál Roman Bomboš, oslovil pána Bohumila Lednára, autenického svedka týchto dramatických udalostí.

Na univerzitných schodoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


safko-700-rtvs.jpg

Na Šafárikovom námestí vznikla pamätná fotografia Ladislava Bielika – muž s odhalenou hruďou, stojaci pred tankom. Roman Bomboš stál na mieste, kde vznikla táto špeciálna fotografia. Spoločnosť mu robil Peter Bielik, ktorý našiel otcove negatívy, zachytávajúce dôležité udalosti.

Peter Bielik - rozhovor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

safko-3-700.jpg

Rok 1968 si pripomíname nielen priamo zo Šafárikovho námestia, ale aj tematicky hudobne - hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rado Mešša vybral skladby z tohto obdobia, ktoré dnes zaznejú. V rozhovore s Romanom Bombošom priblížil zákulisie vzniku ikonických skladieb.

Rado Mešša - rozhovor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

IMG_4141-700x394.jpg


„Milí priatelia, a zdá sa, že toto bude už posledná výzva, ktorou sa na vás obraciame, pretože v tejto chvíli nás obsadzujú príslušníci sovietskej armády.“

Pracovníci rozhlasu sa rozhodli vysielať ilegálne z utajovaných provizórnych štúdií, jedno z nich sa nachádzalo v tesnej blízkosti Primaciálneho námestia. „Zdvihli sme hlavy proti zdvihnutým hlavniam“ – tak znejú slová na kamennej tabuli, ktorá pripomína túto obetavú a čestnú prácu redaktorov a pracovníkov Československého rozhlasu, keď v auguste 1968 vysielali a informovali obyvateľov napriek tomu, že rozhlasové budovy obsadili okupačné vojská. Tabuľa sa nachádza na bočnej stene novej budovy magistrátu na Primaciálnom námestí v Bratislave. Roman Bomboš sa tu stretol so Zdenkom Jedličkom, synom vtedajšieho hlavného inžiniera Československého rozhlasu Zdenka Jedličku, ktorý bol uznávaným odborníkom na akustiku a techniku.

Zdenek Jedlička ml. - rozhovor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

IMG_4148-uu.jpg


Slávnostné osadenie pamätnej tabule

Ľuboš Kasala, odborník na dopravu, rozhlasový historik, sa zúčastnil slávnostného osadenia v roku 2008. V rozhovore priblížil aj technické zákulisie ilegálneho vysielania a to, ako fungovalo vysielanie v tých časoch, keď nebol ani internet, ani mobilné telefóny. 

Ľuboš Kasala - rozhovor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

IMG_4153 (1).jpg

Galéria

safko-univerzita-700x394.jpg safko-700-rtvs.jpg safko-3-700.jpg IMG_4141-700x394.jpg IMG_4154.jpg IMG_4149.jpg IMG_4148.jpg IMG_4182.jpg IMG_4153.jpg IMG_4180.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame