Stanovisko RTVS k návrhu Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase

Stanovisko RTVS k návrhu Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase

RTVS so znepokojením sleduje snahy súčasnej vládnej koalície o účelové ovládnutie verejnoprávnych médií s cieľom zmocniť sa ich, podriadiť ich silnej politickej moci a získať nad nimi kontrolu. Predložená dôvodová správa k návrhu Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase uvádza zavádzajúce a neobjektívne informácie, ktoré účelovo skresľujú plnenie verejnoprávnej funkcie RTVS, predovšetkým v oblasti jej nestrannosti, objektivity a vyváženého spravodajstva. Doteraz však zo strany MK SR neboli uvedené žiadne konkrétne výhrady podložené dôkazmi, že RTVS si neplní svoje zákonné povinnosti. Podľa viacerých prieskumov spravodajstvo RTVS je dlhodobo považované za najobjektívnejšie na Slovensku (MEDIAN SK, Eurobarometer). RTVS stále poskytuje nestranné, overené  a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie.

O účelovosti zákona a o snahe politicky ovládnuť RTVS svedčí aj fakt, že v prípade schválenia návrhu zákona bude odvolaný generálny riaditeľ RTVS, ktorý dostal mandát a bol zvolený na 5 rokov. Novozriadená Rada slovenskej televízie a rozhlasu by mala mať rozšírené právomoci a okrem iného bude môcť voliť a odvolávať generálneho riaditeľa, a to aj bez udania dôvodu. Pričom nominácia a voľba členov novej Rady bude podľa návrhu zákona vo veľkej miere v rukách vládnucej politickej moci.

Navrhované zriadenie Programovej rady, ktorá má posudzovať a kontrolovať program Slovenskej televízie a rozhlasu a dohliadať na dodržiavanie verejnoprávneho charakteru vysielania, by bolo výrazným zásahom do fungovania a nezávislosti verejnoprávneho média. „Odmietam tvrdenia, že pôvodná tvorba RTVS je nedostatočná. Od nástupu súčasného vedenia sme uviedli množstvo pôvodnej tvorby či už v oblasti dokumentu a dramatickej tvorby, ale sme priniesli aj množstvo zábavných a vedomostných či vzdelávacích programov, nevynímajúc tvorbu pre deti. RTVS, napriek mnohým problémom, ktorým v poslednom období čelila, sa posunula dopredu. Hoci došlo k zásadnému zníženiu v oblasti jej financovania, dokázali sme nastaviť na tento rok kvalitnú vysielaciu štruktúru aj s množstvom nových programov,“ vysvetľuje generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.
 
Navrhované zmeny sú v zásadnom rozpore s princípmi európskej ochrany verejnoprávnych médií. Navrhovaný zákon nebol konzultovaný s nikým z manažmentu RTVS. „Som presvedčený, že koalícia sa nesnaží vyriešiť problémy na základe faktov, ale len na základe domnienok. To, že tento zákon je riešený v režime skráteného medzirezortného pripomienkového konania, neposkytuje veľký priestor na verejnú diskusiu,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. RTVS s tímom odborníkov z mediálneho práva preto pripravuje pripomienky k návrhu zákona, ktoré v krátkom čase predloží.
 

TS RTVS; Foto: Jindřich Bardon

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame