Odborná diskusia „Ako ďalej, RTVS?“

Odborná diskusia „Ako ďalej, RTVS?“

Rádio Slovensko odvysiela medzinárodnú odbornú diskusiu „Ako ďalej, RTVS?“ za účasti európskych aj slovenských odborníkov. Počúvajte dnes, teda v stredu 10. apríla 2024, o 20:20 Rádio Slovensko.

Odborná diskusia „Ako ďalej, RTVS?“ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celú medzinárodnú odbornú diskusiu „Ako ďalej, RTVS?“ si vypočujte tu:

Medzinárodná odborná diskusia: Ako ďalej, RTVS? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako ďalej, RTVS.jpg

Tlačová správa

RTVS odvysiela medzinárodnú odbornú diskusiu „Ako ďalej, RTVS?“ za účasti európskych aj slovenských odborníkov

RTVS pokračuje v sérií diskusií v súvislosti s navrhovanými zmenami vo verejnoprávnych médiách na Slovensku. Už v stredu 10. apríla sa vo veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu uskutoční medzinárodná odborná diskusia „Ako ďalej, RTVS?“, do ktorej prijali pozvanie odborníci z viacerých európskych krajín, ako aj zástupcovia kreatívneho priemyslu na Slovensku, akademickej obce či legislatívy. Do diskusie sa formou otázok budú môcť zapojiť aj účastníci z publika, pričom svoju účasť potvrdili mnohí zástupcovia rôznych organizácií a jednotlivci z oblasti audiovízie, rozhlasovej tvorby, kultúry, akademickej sféry a študenti. Diváci budú môcť medzinárodnú odbornú diskusiu sledovať v stredu 10. apríla zo záznamu o 20.20 h na RTVS :24, o 22.10 h na Jednotke alebo si ju budú môcť vypočuť o 20.20 h vo vysielaní Rádia Slovensko. Rovnako bude možné diskusiu sledovať naživo na webe rtvs.sk.

Bratislava, 9. apríl 2024

RTVS aktuálne reaguje sériou diskusií na návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase a doterajšom postavení verejnopravných médií v slovenskom mediálnom prostredí. Cieľom medzinárodnej odbornej diskusie je otvoriť verejný dialóg nielen o rizikách navrhovaného zákona, ale najmä o tom, čo je verejnoprávnosť, prečo je dôležitá, čo je objektivita médií, ako ju zabezpečiť a akú úlohu hrá vo verejnoprávnych médiách financovanie.
RTVS organizuje na pôde Slovenského rozhlasu už v stredu 10. apríla medzinárodnú odbornú diskusiu „Ako ďalej, RTVS?“, ktorá sa bude venovať otázke budúcnosti RTVS v kontexte s európskym aktom o slobode médií. Do diskusie prijali pozvanie Noel Curran (generálny riaditeľ EBU), Monika Garbačiauskaitė-Budrienė (generálna riaditeľka Rozhlasu a Televízie Litva, členka Výkonného výboru EBU), Ľuboš Machaj (generálny riaditeľ RTVS), Petr Mrzena (riaditeľ Spravodajstva a publicistiky z Českej televízie), Peter Kerekeš (dokumentarista, režisér, producent, pedagóg VŠMU), Peter Kravčák (vedúci Katedry žurnalistiky Katolíckej univerzity Ružomberok), Tomáš Kamenec (advokát, odborník na mediálne právo). Diskusiu budú moderovať Karolína Lacová a Ľubomír Bajaník.

Podujatia sa v auditóriu zúčastnia zástupcovia rôznych organizácií a jednotlivcov z oblasti audiovízie, rozhlasovej tvorby, kultúry, akademickej sféry a študentov, ktorí budú mať možnosť klásť naživo otázky priamo diskutujúcim.

Odborná diskusia sa bude venovať funkcii verejnoprávnych médií, rozdielom medzi verejnoprávnymi a štátnymi médiami, rôznym modelom verejnoprávnych médií v Európskej únii, ako aj zásadným pripomienkam k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase v kontexte Európskeho aktu o slobode médií. Diskutujúci ozrejmia aj to, aké modely financovania verejnoprávnych médií existujú vo svete a aké sú ich riziká a výhody, prečo je dôležité, aby verejnoprávne médiá vstupovali do spoluprác a koprodukcií, čo je základom objektivity a vyváženosti spravodajského a publicistického vysielania verejnoprávnych médií a aká je úloha verejnoprávnych médií v čase množiacich sa dezinformácií. Nevyhnú sa ani téme dozorných rád a regulačných orgánov a aké by mali byť ich právomoci, tomu, prečo je dôležitá dôveryhodnosť verejnoprávnych médií, čo ju pomáha budovať a čo ju naopak ohrozuje a tiež otázke zmeny RTVS na STaR a jej možných dopadoch.

Diváci budú môcť medzinárodnú odbornú diskusiu sledovať v stredu 10. apríla zo záznamu o 20:20 na RTVS :24, o 22:10 na Jednotke alebo si ju budú môcť vypočuť o 20:20 vo vysielaní Rádia Slovensko. Rovnako bude možné diskusiu sledovať naživo na webe rtvs.sk.


 

RTVS; Foto: Patrik Gerši, Jindřich Bardon

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame