Nezávislosť, dôveryhodnosť, sloboda médií

Nezávislosť, dôveryhodnosť, sloboda médií

Štvrtok 13. júna 2024 je trochu výnimočný – je venovaný vzťahu verejnoprávne médiá a naši poslucháči či diváci...

Rozhlas je tu pre poslucháčov už takmer 100 rokov. Historicky sme sa dopracovali k RTVS – spojenému verejnoprávnemu médiu (Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie). Teraz sa pravdepodobne má meniť jeho názov, jeho orgány (štruktúra) a súčasný zamestnanci sa obávajú o jeho obsah – o to, čo by malo byť najväčšou devízou Slovenského rozhlasu – nezávislosť, objektívnosť a novinárska sloboda.

Preto tento štvrtok venujeme vám i nám. V priebehu celého dňa vo vysielaní Rádia Slovensko povieme, čo všetko RTVS vysiela a ponúka (aspoň stručne, lebo o tom sa dá hovoriť hodiny...). Priblížime, ako pracujeme, teda ako vyberáme správy, fakty, témy – ako ich overujeme, akých hostí voláme. A sme zvedaví aj na vaše ohlasy a pripomienky. Môžete nám písať na Facebook Rádia Slovensko alebo na mejl slovensko@rtvs.sk.

Verejnoprávnosť môže byť rôzna. Mala by byť najmä nezávislá, objektívna, spojená s novinárskou slobodou, vtedy dáva divákom a poslucháčom dôležité a overené témy a fakty – vtedy dáva to, čo má.

Pri príležitosti špeciálneho vysielania „Verejnoprávnosť má zmysel“ pripravilo Rádio SLOVENSKO zaujímavý program.
 
V Rádiu Slovensko verejnoprávnosť zvýraznená zvukmi z rozhlasového archívu, napríklad, keď Rádio Slovensko priblížilo let prvého slovenského kozmonauta, keď bolo pri víťazstve domácich hokejistov na majstrovstvách sveta. Ale aj keď sa redaktori s mikrofónom ocitli pred hlavňami okupačných tankov v roku 1968.

Hosťom Rádia Slovensko bude televízna osobnosť, moderátor Ľubo Bajaník. Anna Vargová v relácii Otvorene privíta prvého rozhlasového riaditeľa po páde totality Vladimíra Štefka, ktorý vo svojej funkcii ustanovoval verejnoprávnosť Slovenského rozhlasu.

V rámci prúdového vysielania zaznejú príspevky o tom, kto je elita, komu ľudia veria a ako v súčasnosti selektujú informácie. V relácii Svet hudby Roman Bomboš ponúkne profily domácich interpretov, ktorí svoje prvé nahrávky realizovali v rozhlasových štúdiách, a pre ktorých bolo práve rozhlasové vysielanie štartom ich úspešnej kariéry.

Z programu vyberáme:

9:22 Elena Seeber s Reportérmi bez hraníc o ich nedávno zosnulom šéfovi a verejnoprávnosti vo Francúzsku
13:05 Hosť Rádia Slovensko s Norou Gubkovou: Moderátor Ľubomír Bajaník
17:05 Otvorene s Annou Vargovou – Hosť Vladimír Štefko – bývalý riaditeľ SRo
19:05 Svet hudby s Romanom Bombošom bude z pesničiek interpretov, ktorým rozhlas pomohol naštartovať kariéru
20:05 Kontakty – Verejnoprávnosť má zmysel – O našej práci sa teraz veľa hovorí na tej najvyššej úrovni, v parlamente sa preberala a posudzovala kvalita, obsah, zameranie vysielania... STVR vraj bude lepšia ako RTVS. Slová odborníkov sa strácajú, argumentuje sa často bez argumentov. Nie sme dokonalí, ale našou snahou je novinárska profesionalita, slušnosť, objektivita, vyváženosť, nezávislosť... Mderátorka Martina Šimkovičová Greňová sa porozpráva s kolegami o verejnoprávnosti i o tom, prečo vo verejnoprávnej inštitúcii stále pracujú.

Pyramida_VMZ_CANVA.JPG


Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame