Superrýchle lusknutie prsta

Superrýchle lusknutie prsta

Najväčšie zrýchlenie, aké dokáže ľudské telo vyvinúť je lusknutie prstami. Čo zistili vedci z technologického inštitútu v Georgii povie Richard Dedek:

102112061621;Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Obyčajné lusknutie prstami je podľa vedcov skutočným zázrakom fyziky. Podľa ich merania je to pohyb s najväčším zrýchlením akého je ľudské telo vôbec schopné. Merali ho pomocou vysokorýchlostných kamier a senzorov a dostali sa k hodnote milión 600 tisí stupňov za sekundu na druhú, pričom maximálna rotačná rýchlosť lusknutia prstov zodpovedá 7 800 stupňom za sekundu. Typické lusknutie trvá okolo sedem milisekúnd, a je asi 20 krát rýchlejšie ako priemerné žmurknutie oka, ktoré zaberie niečo vyše 150 milisekúnd.

Americkí vedci vyvinuli pred rokom biologické stroje, xenoboty, z buniek žiab. Teraz ich s pomocou umelej inteligencie naučili ako sa môžu rozmnožovať. Zistili, že xenoboty môžu v laboratórnych podmienkach preplávať do susednej misky, nájsť tam špecifické bunky, zhromaždiť ich a zostaviť malých xenobotov vo svojom vnútri. Celé to vyzerá ako vo videohre, v ktorej postavička požiera guličku. O pár dní sa z nich stanú noví xenoboti, ktorí vyzerajú a pohybujú sa ako tí pôvodní. Je to veľká cesta do neznáma, pretože ide o programovateľné živé organizmy.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/cm_dasilva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame