Nová nádej v recyklácii

Nová nádej v recyklácii

Vyzerá to tak, že vedci zachránia túto planétu pred prívlastkom plastová. Ako povie Richard Dedek, vynašli enzým, ktorý rozloží plast ešte rýchlejšie ako doteraz:

SPEKTRUM 06.05.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vedci z Texaskej univerzity vyvinuli najvýkonnejší enzým na recyklovanie PET plastov. Odstránili nedostatky predchádzajúcich enzýmov, takže FAST - PETáza - novovytvorený enzým - dokáže rozložiť PET plasty aj pri teplotách od 30 do 50 °C a pri rôznych úrovniach pH. V priebehu jedného týždňa dokázal takmer úplne rozložiť 51 rôznych neupravených PET výrobkov a v niektorých experimentoch ich rozložil už za 24 hodín. Vyzerá to tak, že vedci vyvinuli enzým, ktorého využitie je prenosné, cenovo dostupné a bude sa dať čoskoro používať vo veľkom.

Ďalšou dobrou správou pre planétu je doslova revolučný objav z Kene - spoločnosť Sanivation objavila nevyužitý potenciál ľudských exkrementov a vyrábajú z nich brikety, ktoré prejdú takým výrobným procesom, že sa dajú použiť aj na grilovanie. Ich výroba nezaťažuje životné prostredie ani zdravie zamestnancov. Toto využitie vítajú aj ekológovia - znamená nulové rúbanie stromov a pri ich spaľovaní uniká do vzduchu menej uhlíka. V budúcnosti by mohli tieto brikety pomôcť najmä oblastiam, ktoré sú závislé od spaľovania uhlia - len v Keni je závislých od uhlia 82 % mestskej populácie a 34% ľudí na vidieku.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/A_Different_Perspective

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame