Prvé nákladné auto na vodík

Prvé nákladné auto na vodík

Prvé nákladné auto na vodík prevezie vyše tristo ton materiálu a dokázalo všetkým skeptikom, že sa dá nie len vyrobiť, ale aj funguje. Podrobnosti vie Samo Kráľ:

SPEKTRUM 14.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Banská spoločnosť Anglo American nasadila do svojich baní v južnej Afrike prvé vodíkom poháňané nákladné auto na svete. Model Komatsu 930E-4 odvezie až 315 ton a je vysoký ako trojposchodový dom. Z nádrží stlačeného vodíka sa napájajú palivové články, v ktorých vzniká prúd a poháňa všetky systémy aj kolesá. Ako bonus dostalo obrovské nákladné auto do vienka sedem lithio-iontových batérií, ktoré sa nabíjajú brzdením. Aby bol celý projekt čo najzelenší - o získania vodíka sa starajú špeciálne solárne elektrárne s výkonom 140 MW.

Najprv to vyzeralo na najsevernejší ostrov na svete s rozmermi 30 krát 60 metrov. Objavil ho švajčiarsko-dánsky tím pred niečo vyše rokom a dali mu názov Oodaaq Avannarleq, čo v preklade znamená, Najsevernejší ostrov. V meraniach sa však ukázali nejasnosti, takže keď všetko ešte raz premerali, viedlo ich to k ďalšiemu skúmaniu a nakoniec sa ukázalo, že pod najsevernejším ostrovom a ďalšími ostrovčekmi v jeho blízkosti, je voda. V skutočnosti to sú ploché ľadovce pokryté na povrchu hlinou a štrkom. Takže najsevernejším ostrovom na svete zostáva kus pevniny známy ako Kaffeklubben ö - po dánsky je to Ostrov kávového klubu.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame