Saturnove prstence sú oveľa mladšie ako Saturn

Saturnove prstence sú oveľa mladšie ako Saturn

Planéta Saturn je fascinujúca aj svojimi prstencami. Aj iné planéty majú prstence ale tie ktoré sú okolo Saturnu, sú nie len veľkolepé ale ako zistili astrofyzici, aj veľmi mladé. Pokračuje Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



V 19. storočí to tvrdil škótsky fyzik James Clerk Maxwell, dnes to potvrdil tím vedcov pod patronátom Coloradskej univerzity. Saturnove prstence nie sú staršie ako 400 miliónov rokov, pričom tento plynný obor vznikol približne v rovnakom čase ako ostatné planéty Slnečnej sústavy, čiže pred 4 a pol miliardami rokov. Vedci to zistili na základe sledovania prachu z oblasti prstencov a využili pri tom dáta medziplanetárnej sondy Cassini, ktoré zhromaždila medzi rokmi 2004 až 2017. Počas trinástich rokov získali údaje len o 163-och zrniečkach, nakoniec to stačilo. Prstence okolo Saturnu vznikli vtedy, keď na Zemi začali rásť prvé cievnaté rastliny. Vedci predpokladajú, že tak rýchlo ako prstence vznikli aj zaniknú, stále však neprišli na to, ako  vznikli.

Veľké požiare, ktoré boli v Austrálii pred štyrmi respektíve tromi rokmi vyvolali veľkú klimatickú  anomáliu. Podľa novej štúdie boli také extrémne, že dopomohli k tomu, aby sme mali tri roky po sebe klimatický jav La Niňa, čo je výnimočné. Vedci z Národného centra pre výskum atmosféry modelovali, ako aerosóly uvoľnené zo silného požiaru ovplyvnili svet. Obrovský dym porovnateľný s veľkou sopečnou erupciou spôsobil, že mraky okolo rovníkového Tichého oceánu odrážali viac slnečného svetla späť do vesmíru a to vytvorilo podmienky, vďaka ktorým sa La Niňa zdržala dlhšie. To znamená že na južnej strane Tichého oceánu bolo teplejšie ako zvyčajne a na severnej zas prevládalo vlhké a chladnejšie počasie.  Okrem toho, ten dym ovplyvnil aj zónu, v ktorej sa stretávajú pasáty zo strednej a južnej pologule, tá sa posunula na sever, a aj to umožnilo, že sa La Niňa nevystriedala s El Niňom. To by sa malo stať tento rok a prinesie to do Tichého oceánu vyššie teploty.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame