AI už aj vo vysielaní Slovenského rozhlasu

AI už aj vo vysielaní Slovenského rozhlasu

Radio Slovakia International (RSI) prináša do svojho vysielania nové technologické inovácie. Umelá inteligencia pomáha redaktorom pri príprave cudzojazyčných dabingov. Hlasy Mathilde a François, ktoré sú vytvorené pomocou umelej inteligencie, poskytujú poslucháčom autentický zážitok, aj keď v skutočnosti neexistujú.

Bratislava, 8. júla 2024

Rádio Slovakia International vysiela informácie o Slovensku v šiestich jazykoch pre poslucháčov vo svete a pre cudzincov žijúcich u nás. Program si poslucháči môžu vypočuť v angličtine, francúzštine, nemčine, ruštine, španielčine a slovenčine. 

Schopnosť prekladov textov do cudzích jazykov prostredníctvom umelej inteligencie napreduje doslova míľovými krokmi. Interpretačne sa zdokonaľuje najmä  vo svetových jazykoch, v ktorých dnes dokáže reprodukovať texty aj s významovou emóciou pričom ponúka rozmanitý výber hlasov.

 „Umelá inteligencia bude do našich životov čoraz viac prinášať veľké zmeny. Ponúka totiž mimoriadne možnosti, uvoľňuje čas pre ľudí na kreatívne a náročnejšie úlohy. Aj pri našej rozhlasovej práci sa ju však vždy budeme snažiť využívať tak, aby neohrozila práva, súkromie a kreativitu našich kolegov,“ konštatuje Roman Bomboš, poverený vedením Slovenského rozhlasu.

S myšlienkou využívať umelú inteligenciu pri dabovaní respondentov do francúzskeho jazyka prišla redaktorka Kristína Hanáková z francúzskej redakcie, a tak sa z vysielania Rádia Slovakia International poslucháčom prihovárajú Mathilde a François, hlasy umelej inteligencie. Aj keď sú programové licencie spojené s nákladmi, ich ekonomická návratnosť je rýchla.

V našich reláciách máme často respondentov zo Slovenska, ktorých musíme predabovať do francúzštiny. V minulosti sme si pomáhali hlasmi v rámci redakcie, alebo externými spolupracovníkmi. Aj keď sa to možno nezdá, niekedy to bolo organizačne dosť náročné. Mathilde a François sú však k dispozícii okamžite a ich interpretačné schopnosti vo francúzštine sú ťažko rozoznateľné od ľudského hlasu,“ vysvetlila Kristína Hanáková, redaktorka francúzskej redakcie. 

Foto CANVA(18).jpg 

TS STVR; Foto: PIXABAY/BrianPenny

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame