Stravovanie sa počas lockdownu

Stravovanie sa počas lockdownu

Mnohí sme pred lockdownom obedovali mimo domova - v reštaurácii, firemnom bufete a deti v školských jedálňach - teraz sa stravujeme doma. 

Pravdou je, že počas lockdownu viacerí dlhšie vyspávame, pri televízoroch a počítačoch vyjedáme nezdravé veci. Čo sa však s našim telom deje počas lockdownu? Výživový poradca Boris Bajer:

Boris Bajer I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Týmto všetkým sa nám narúša aj hormonálny cyklus, čo opäť spôsobuje priberanie a preprogramovanie biologických hodín. To ovplyvňuje metabolizmus či imunitu. Počas lockdownu je pritom vhodný čas na zmenu či úpravu životosprávy k lepšiemu. Môžeme sa naučiť zvládnuť stres, chodiť spať a vstávať v tú istú hodinu, začať sa hýbať, ale aj naučiť sa správne jesť - najmä pravidelne a rovnako veľké porcie. A obohacovať našu tradičnú kuchyňu aj tou zahraničnou a hľadať v nej inšpirácie...

Boris Bajer II Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Strava bohatá na zeleninu a ovocie tiež pomáha imunite. Tiež je dobré naučiť sa pripravovať zdravé sladké recepty.

Boris Bajer III Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nové veci do jedálnička však netreba zaraďovať hneď a robiť radikálne zmeny v stravovaní, ale pomalými a postupnými krokmi...

Boris Bajer IV Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Predtým - jedlo ráno, na obed a večer - jasne určoval deň. Dnes je meradlom práca a dramaticky pribúda jedenia len tak na okraj... Na jedlo si treba nájsť čas, venovať mu pozornosť a vychutnávať si ho.


Autorka: Marianna Kovácsová; Foto: PIXABAY/Alexas_Fotos

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame