Václav Havel

Václav Havel

Symbol novembrovej revolúcie, posledný československý a prvý český prezident Václav Havel by tento týždeň oslávil 80. narodeniny. Budeme preto na neho spomínať celý týždeň. Dnes nás Soňa Weissová zoberie do jeho obľúbenej reštaurácie a priblíži aj to, čo Havlovcom ostalo z majetku po zásahu komunistov.

Václav Havel - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Najmä v Česku, ale aj na Slovensku si pripomíname nedožité 80. narodeniny prvého československého prezidenta a disidenta Václava Havla. Jeho život sa nespájal len s politikou, ale do výraznej miery aj s umením. Boli sme sa preto pozrieť na mieste, kde trávil tak veľa času, že sa tam musela zamestnať jeho manželka - v Divadle na Zábradlí. Soňu Weissovú jeho zákulisím, ktoré práve rekonštruujú, sprevádzala Havlova dlhoročná blízka priateľka a spolupracovníčka aj z divadla Anna Freimanová:

Václav Havel – 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Václav Havel by dnes oslávil 80 rokov. My pokračujeme v mapovaní jeho života. Dnes priblížime, ako trávil čas na Hrádečku v krkonošských horách a čo vyvádzal eštebákom. Soňu Weissovú sprevádzal na mieste bývalý miestny lesník Rudolf Sucharda:

Václav Havel – 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V deň úmrtia prvého slovenského prezidenta Michala Kováča by mal prvý český a prvý ponovembrový československý prezident Václav Havel 80 rokov. Obe osobnosti na jednej strane obdivované, na druhej zatracované... V našom Príbehu na týždeň sa pozrieme na to, aké rozhodnutia vyčítali Havlovi. Soňa Weissová sa v príbehu na týždeň vybrala po jeho stopách v Prahe. So svojou sprievodkyňou, Havlovou spolupracovníčkou a kamarátkou, zamierili na Národnú triedu:

Václav Havel – 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ľudský a plný pochybností o sebe samom. Tak opísali Václava Havla ľudia, ktorí sa s ním osobne poznali a ktorých navštívila naša kolegyňa Soňa Weissová. V záverečnej časti rozprávania o prvom ponovembrovom československom prezidentovi budete môcť počuť aj to, ako vystrašil zástupcov tajnej polície, keď omylom navštívil Slovenský rozhlas.

Václav Havel – 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ťažko niečo dodať. Tak len pridávame informáciu, že v budúcom týždni budeme o takomto čase pátrať napríklad po otázke, do akej miery môže bežný človek chápať moderné umenie.

Autorka: Soňa Weissová Foto: TASR - Drahotín Šulla

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame