Pavol Dobšinský - 190 rokov

Pavol Dobšinský - 190 rokov

190 rokov - presne toľko tento týždeň uplynie od chvíle, keď sa v obci Slavošovce narodil najznámejší slovenský rozprávkar Pavol Dobšinský. Lenka Dzobová nám pripomenie, že práve vďaka nemu sa zachoval veľký a vzácny svet rozprávok. Svet, ktorý potrebujeme, pretože v ňom dobro víťazí nad zlom. Príbehy, ktoré si naši predkovia rozprávali z generácie na generáciu si aj vďaka Dobšinskému môžeme rozprávať aj dnes: 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera to bola romantická Popoluška, dnes to bude čosi silovejšie. Na príbeh Lomidreva sa pozrieme očami detí aj znalca a tvorcu rozprávok. Zarozprávkovaní sme preto, že celý tento týždeň si spolu s Lenkou Dzobovou pripomíname 190. narodeniny Pavla Dobšinského. Zozbieral a prepísal tie najkrajšie ľudové príbehy a vytvoril poklad nevyčísliteľnej hodnoty. Využívame ho dodnes. Prečo? Povie Ľubomír Feldek:

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Novinár by nemal ponúkať rozprávky, ale práve to celý tento týždeň robí Lenka Dzobová. Pripomíname si 190 rokov od narodenia veľkej osobnosti našich dejín Pavla Dobšinského. Človek, ktorý zozbieral a citlivo upravil nádherné ľudové príbehy, ktoré naši predkovia vytvárali a rozprávali celé stáročia. My sme ich venovali deťom, ale pravdou je, že  sú určené nám všetkým.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Štúrovci boli prví, ktorí sa zaujímali o ľudovú slovesnosť, bola to súčasť ich filozofie národného obrodenia. Jedným z nich bol aj náš najväčší rozprávkar Pavol Dobšinský. Zajtra uplynie 190 rokov od jeho narodenia. Aký bol jeho prínos v časoch, keď sa Slováci usilovali o uznanie ako národ? To sa bude pýtať Lenka Dzobová dnes.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

190 rokov - presne toľko dnes uplynulo od chvíle, keď sa v obci Slavošovce narodil náš najväčší rozprávkar. O ňom a jeho rozprávkovom poklade hovoríme celý týždeň. Pavol Dobšinský okrem toho, že upravoval a vydával naše ľudové rozprávky, robil aj mnoho iného. Dnes by sme povedali, že jeho profesijný životopis bol naozaj pestrý. Pokračuje Lenka Dzobová: 

5 časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Lenka Dzobová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame