O patrónoch

O patrónoch

Patrón, ochranca - človek, na ktorého sa môžeme spoľahnúť, svätec, do ktorého rúk sa vkladáme. Tento týždeň venujeme práve tejto téme. Lukáš Mano sa pozrel na viac i menej známych patrónov.

O patrónoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbehy o patrónoch a ich skutkoch vychádzajú často zo starých legiend - je veľmi ťažké rozlíšiť, čo je v nich pravda a čo iba výplod fantázie. Spisovateľ Slavomír Szabó z literárnej spoločnosti Pravé orechové pozná príbeh o svätej Anne, ktorý sa mal stať vo Volovských vrchoch nad dedinkou Rudník. Povedal ju Lukášovi Manovi.

O patrónoch 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V stredoveku spôsobili svätci hotový ošiaľ. Veriacim už nestačilo obracať sa na svojich patrónov iba duchovne, chceli z nich mať kúsok pre seba a pri sebe. V tých časoch sa roztočil kolotoč s relikviami svätých. O čo ide, vysvetlil Lukášovi Manovi kňaz Peter Ceľuch.

O patrónoch 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od roku 1964 mala Európa svojho prvého patróna. Pápež Ján Pavol II. však rozšíril zoznam duchovných ochrancov Starého kontinentu o ďalších päť mien - svätcov si nevyberal náhodne. Viac povie Lukáš Mano.

O patrónoch 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kostoly, mestá, krajiny, kontinenty, povolania... všetci majú svojho patróna. Svojich duchovných ochrancov si vyberajú aj ľudia. Napríklad taký Lukáš má pod patronátom lekárov, umelcov či historikov. Viac nám povie Lukáš Mano.

O patrónoch 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autor: Lukáš Mano; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame