Slovenskí vedci a ich práca

Slovenskí vedci a ich práca

Dôležité je neprestať sa pýtať - povedal kedysi Albert Einstein. Príbeh na týždeň o vede naplní túto myšlienku do bodky. Už o chvíľu si zalistujeme v historických herbároch, spoznáme nášho výnimočného odborníka, ktorý sa spolu so svojím vedeckým tímom snaží prispieť k lepšej diagnostike jedného vážneho ochorenia, ale začneme svetoznámym vedcom z Liptova. Slovo má Eva Pribylincová:

Slovenskí vedci a ich práca 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je vesmír konečný alebo nie? Odkedy sa používa pojem mikroplast?Veda ponúka veľa otázok a pátra po odpovediach na ne. Špičkového fyzika aj nádejnú mladú vedkyňu ponúka dnešný príbeh s Evou Pribylincovou.

Slovenskí vedci a ich práca 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvé intenzívnejšie slnko a vyššie teploty - to už je predzvesť príchodu jari. S ňou sa zobudí príroda a teda aj rôzne muchy a mušky, ktoré sú pre vedu veľmi dôležité. Napríklad vínnym muškám tzv. dorozfilám vďačíme za mnohé kľúčové objavy v biológii. Eva Pribylincová pokračuje v predstavovaní zaujímavých vedcov a ich práce. Kto naše dnešné rozprávanie začína?

Slovenskí vedci a ich práca 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veda je všade okolo nás, odborníkov je však málo a dopyt po nich je aj v zahraničí. Preto potrebujeme získať mladú generáciu a nemalo by to byť ťažké - deti sú prirodzene zvedavé, chcú spoznávať nové veci a majú veľa otázok. Pokračuje Eva Pribylincová:

Slovenskí vedci a ich práca 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo financovaní vedy a výskumu obsadzujeme posledné priečky spomedzi krajín EÚ a OECD. Aj o tom bude reč v poslednom dieli nášho príbehu, ale ešte predtým vás Eva Pribylincová zoznámi s ďalšími významnými osobnosťami a projektmi:

Slovenskí vedci a ich práca 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Eva Pribylincová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame