Slovenskí vedci a koronavírus

Slovenskí vedci a koronavírus

Slovensko zatiaľ nákazu zvláda neuveriteľne dobre a nielen to. Skvelú prácu odvádzajú aj naši vedci. Prišli s mnohými vynálezmi o ktorých bude reč v tohto týždňovom príbehu.  Najprv sa pozrieme na minulosť, z ktorej by sme sa mohli a mali poučiť. Slovo má Ľubomíra Goljerová.

Slovenskí vedci a koronavírus 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Málokedy sa vieme pochváliť, ale tentoraz je to jednoznačné, pri pandémii si zatiaľ vedieme skvele a môžeme byť vzorom pre mnohé iné - aj veľmi vyspelé štáty sveta. A to platí aj pre našu vedu. Slovenskí vedci odizolovali vzorku korona vírusu, ktorý dostal názov SARS - COV2. Pochádza od našich prvých nakazených pacientov a vďaka nim vieme vírus lepšie preskúmať a pochopiť. Virologický ústav Slovenskej akadémie vied navštívila Ľubomíra Goljerová.

Slovenskí vedci a koronavírus 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sa náš príbeh odohráva v laboratóriách, kde sa slovenským vedcom podarilo odizolovať vzorku vírusu SARS-COV 2. Na základe toho zistili, odkiaľ k nám prišiel, ako ho efektívnejšie testovať, aj to, že si v tom vystačíme sami. A to je obrovský úspech. Nahrávala Ľubomíra Goljerová.

Slovenskí vedci a koronavírus 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naši vedci dokázali preskúmať rôzne mutácie koronavírusu a nájsť spôsob ako ho testovať efektívnejšie a hlavne doma, bez dovozu komponentov. O tomto úspechu sme hovorili včera, dnes bude reč o tom, ako sa z nás stali lídri v zvládaní boja s pandémiou. Okrem skorých opatrení k tomu prispelo aj to, že sme sa dokázali naozaj zomknúť, aj keď v karanténe.

Slovenskí vedci a koronavírus 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Posledné dni a týždne ukazujú, že máme byť na čo hrdí, Slovensko je v boji s pandémiou európskym premiantom a tak je na mieste otázka - čo bude teraz. Predpovedať vývoj je ťažké aj pre našich vedcov, napriek tomu sa ich Ľubomíra Goljerová na to opýtala.

Slovenskí vedci a koronavírus Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Autorka: Ľubomíra Goljerová; Ilustr. foto. Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame