Svetový deň masmédií

Svetový deň masmédií

Tento týždeň si pripomíname Svetový deň masmédií. Preto náš príbeh venujeme tým, ktorých mená často nie sú známe, ale bez nich by vysielanie jednoducho nešlo. V rozhlase, médiu odkázanom na zvuk, sú veľmi dôležití zvukoví technici. Paradoxne, niektorí z nich zvukom šetria, nie sú totiž veľmi zhovorčiví. Presvedčila sa o tom Lenka Dzobová:

Svetový deň masmédií 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Táraninky, Zázračný ateliér či Regionálne správy... to sú relácie RTVS, za ktorými sa ukrýva poriadny kus práce. A aby bol výsledný obraz čo najdokonalejší, o to sa starajú kameramani, technici a osvetľovači. Niektorých oslovil Lukáš Mano.

Svetový deň masmédií 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes (20. 5.) si pripomíname Svetový deň masmédií. Aj preto od začiatku týždňa prinášame príbehy ľudí, ktorí pracujú v rozhlase a televízii, ale ich tváre a mená väčšinou nepoznáte. V zákulisí Rádia Slovensko a zároveň aj domácom prostredí nahrávala Blažena Bóoczová:

Svetový deň masmédií 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Základom každého diela je poctivá príprava. Výroba televíznych relácií sa preto nemôže zaobísť bez produkcie, ktorá je akousi spojkou medzi režisérom a zvyškom štábu. Títo ľudia veľa telefonujú, vybavujú, manažujú, aby nakoniec všetko klaplo podľa predstáv. S Máriou Petríkovou sa dal najskôr do reči produkčný Radoslav Brandis:

Svetový deň masmédií 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň hovoríme o ľuďoch, ktorých mená a tváre väčšinou nepoznáte, ale v televízii či rozhlase sú veľmi dôležití. V dnešnej poslednej časti si posvietime na tých, ktorí sa starajú o rekvizity a tiež kostýmy. Pripraviť ich je hotová veda. Marianna Kovácsová na to prišla v kostýmovej dielni, kde sledovala pri práci kostýmovú výtvarníčku Ľubicu Jarjabkovú:

Svetový deň masmédií 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Foto: Lenka Dzobová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame