Štúdio svet – 13. 9. 2014

Štúdio svet – 13. 9. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Anna Šípošová
Sopka Eldfell na Islande

Niekoľko novinárov, ani jednému sa nepodarilo správne povedať názov islandskej sopky. Vynechať ho však nemohli, keďže tento vulkán zastavil leteckú dopravu. Island sa opäť dostáva na stránky svetových médií. Menej krkolomný vulkán Bárdarbunga totiž oživil svoju sopečnú činnosť. Island má so sopkami bohaté skúsenosti. Pred 41 rokmi výbuch vulkánu Eldfell doslova pochoval pod popolom stovky domov. Dnes je z oblasti turistická atrakcia, múzeum, či presnejšie skanzen. A nie je žiadna náhoda, že sa mu hovorí Pompeje severu. Pokračuje Anna Šípošová.

Sopka Eldfell na Islande Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tibor Macák
Ostrov Leros

Písali o ňom grécky básnik Homér či historik Herodot, na svojich výjazdoch pri dobývaní nových území pri jeho brehoch kotvil aj Alexander Veľký – grécky ostrov Leros. Nemá ani 60 kilometrov štvorcových, ale zato pohnutú históriu. Pre strategickú polohu o vládu na ním zvádzali tuhé boje armády, bolo na ňom obávané väzenie, ale aj internačný tábor pre politických väzňov v čase diktatúry v Grécku. Dávnu i súčasnú atmosféru Lerosu zažil na svojich potulkách po Egejskom mori Tibor Macák.

Ostrov Leros Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martin Rajec
Vráskavec obrovský

Náš spravodajca v Spojených štátoch amerických má fantastický zážitok. V Kalifornii iba 100 metrov od pevniny sledoval migráciu vráskavca obrovského a jeho potomka. Donedávna bol tento zvierací gigant v USA ohrozený druh, americkí vedci však zistili, že populácia vráskavcov sa pri pobreží Spojených štátov amerických po asi polstoročí zákazu ich lovu spamätala. A to mnohým vyrazilo dych. Hovorí Martin Rajec.

Vráskavec obrovský Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martina Carr
Rozpadne sa 300-ročná únia Veľkej Británie?

O tejto otázke už o 5 dní rozhodne Škótsko. Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že nezávislosť krajiny je reálna. Ako na potenciálny blížiaci sa rozpad štátu reaguje zvyšok Veľkej Británie? V uliciach Londýna zisťovala naša spolupracovníčka Martina Carr.

Rozpadne sa 300-ročná únia Veľkej Británie? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boris Kršňák
Príbeh malého Ashyu

Takmer každý deň sme konfrontovaní so situáciami, pri ktorých sa veľmi ťažko rozmýšľa nad kategóriami, ako spravodlivosť, či zmysel života. Taký je aj príbeh malého britského chlapca Ashyu Kinga, ktorý v piatich rokoch bojuje s rakovinou mozgu a spolu s ním aj jeho rodičia. Tí podľa vlastného presvedčenia hľadajú pre syna to najlepšie. Za cenu väzenia odišli cez Španielsko do Prahy, kde veria, že chlapcovi pomôže tamojšie Protónové centrum. Príbeh malého Ashyu sleduje aj Boris Kršňák.

Príbeh malého Ashyu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame