Daniel Škoviera

Daniel Škoviera

O latinčine sa hovorí, že je oficiálne mŕtvym jazykom. No ešte donedávna bola oficiálnym jazykom európskych vzdelancov a do dnešného dňa je oficiálnym jazykom katolíckej cirkvi a na našom území je úzko spätá aj reformáciou. V dnešnom Dobrom ráne sa bude o latinskej literatúre rozprávať s profesorom klasickým jazykov Danielom Škovierom. Spýtal sa ho aj na to, čo je predmetom jeho výskumu.

Daniel Škoviera - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V predchádzajúcom vstupe bola reč aj o prelomovej knihe bardejovského rodáka Leonarda Stöckela, ktorú Štefanovi Chrappovi približuje prof. Daniel Škoviera. V akom smere sa mohli kresťania inšpirovať životom pohanov?

Daniel Škoviera - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Daniel Škoviera - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes sa Štefan Chrappa rozpráva s vysokoškolským pedagógom, latinčinárom a gréčtinárom prof. Danielom Škovierom nielen o latinskej kultúre, ale aj o reformácii, či myšlienkových prúdoch, ktoré rezonovali v našom kultúrnom prostredí v šestnástom storočí. Náboženský život na Slovensku mal v dávnej i nie tak dávnej histórii mnohé úskalia. Prof. Škoviera bol synom gréckokatolíckeho kňaza práve v období, keď komunisti túto cirkev zrušili.

Daniel Škoviera - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes ráno sme svoju pozornosť zamerali na odkaz latinskej literatúry a latinskej kultúry na Slovensku.

Daniel Škoviera - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Štefan Chrappa Foto: TASR - Martin Baumann

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame