Naši a svetoví: Peter Richtárik

Naši a svetoví: Peter Richtárik
Má tesne po 40, prednášal už takmer na všetkých univerzitách sveta. Na webovej stránke  univerzity v škótskom Edinburghu má veľmi podrobne rozpísaný svoj bohatý pracovný program. Matematik, informatik a výskumník umelej inteligencie Peter Richtárik, medzi pracovnými cestami po svete sa zastavil v rodnej v Nitre aj v Piešťanoch. Tam sa stretol v príjemnom hoteli na brehu Váhu s Ľubicou Hargašovou.

Naši a svetoví: Peter Richtárik 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Matematik a informatik prof. Peter Richtárik, je prvým vysokoškolským pedagógom na  univerzite KAUST v Saudskej Arábii. Dva roky skladal svoj nový výskumný tím. Ak chce byť úspešný, treba si vybrať len tých najlepších z najlepších. Prezradil v rozhovore Ľubici Hargašovej.

Naši a svetoví: Peter Richtárik 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vysokoškolské a výskumné centrum KAUST v Saudskej Arábii, kde dva roky skúšobne a od septembra na plný úväzok začal pracovať prof. Peter Richtárik, svojou štruktúrou trochu pripomína Silicon Valley - centrum vedy a výskumu neďaleko San Francisca v Severnej Kalifornii v USA.  Lenže podľa Ľubice Hargašovej je to pri Červenom mori oveľa  menšie a romantickejšie.

Naši a svetoví: Peter Richtárik 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak sa tímu profesora Petra Richtárika podarí dotiahnuť do konca ďalšie výskumné úlohy spojené s umelou inteligenciou, ktoré pomôžu napríklad aj v zdravotníctve, či v motorizme, budeme to určite vedieť medzi prvými.
Autorka: Ľubica Hargašová; Ilustr. foto. archív PR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame