Osudy Juraja Aquinasa Gaburu

Osudy Juraja Aquinasa Gaburu

Apoštolom tajnej cirkvi

Je naším najstarším politickým väzňom komunistického režimu. Narodil sa ešte začiatkom roka 1915, počas prvej svetovej vojny. Smrť matky i svet poznačený veľkou vojnou, kde vyrastal, ho priviedli k jasnému rozhodnutiu. Túžbe zlepšiť svet. Cestu videl v tom, že sa stane kňazom a vybral sa po nej už od svojich mladých rokov.

Len krátko po nástupe komunistického režimu ho odsúdili vo vykonštruovanom procese za údajnú velezradu - a dostal doživotie. Skrýval sa najskôr u obetavých ľudí, no nakoniec sa rozhodol nastúpiť na ťažkú väzenskú cestu. Tu sa stretol aj so svojím spolužiakom Gustavom Husákom, ktorý stál na opačnej strane barikády. No vo väzení si boli všetci rovní.

Z najťažších komunistických žalárov vyšiel až na amnestiu roku 1960, no jeho vieru a rozhodnutie v ňom nezlomili. Veriaci v Bratislave ho poznali ako apoštola tajnej cirkvi.

Rozhovor s ním zachytila krátko pred jeho stými narodeninami Soňa Gyarfašová, ktorej porozprával o tom, prečo sa väzenia v 50, rokoch menili na veľké monastíry a kde čerpal svoju silu.

Osudy Juraja Aquinasa Gaburu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Soňa Gyarfašová Foto: Konfederácia politických väzňov

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame