Osudy Antona Droppu

Osudy Antona Droppu

Z nebeských výšin do podzemných hlbín

Z nebeských výšin priamo do podzemných hlbín. Alebo z výslnia do podzemného hnutia, ako rád hovorieval on sám. Aj takto by sa mohol nazvať román o živote nášho vojnového veterána a zakladateľa slovenského jaskyniarstva Antona Droppu.

Rodák z Liptova už od malička sníval o lietaní a začínal ako vojenský letec len krátko pred vypuknutím povstania. Ešte deň pred jeho vyhlásením robil prieskum pre povstaleckú armádu a potom sa, samozrejme, zapojil aj do boja proti Hitlerovi. So svojou jednotkou uleteli do ZSSR, kde sa zúčastnili boja proti Hitlerovi a leteckých oslobodzovacích bojov v prvej zmiešanej leteckej československej divízii.

Po roku 1948 sa však uznania nedočkal. Odmietal vstúpiť do strany, a tak ho komunisti nemilosrdne vyhodili z armády. On sa však nevzdal a začal pôsobiť v inej oblasti - venovať sa speleológii, teda jaskyniarstvu. V čase, keď boli slovenské jaskyne ešte celkom neprebádané, zdokumentoval vyše 500 jaskýň a objavil nové časti jaskyne Driny.

Ocenenia sa dočkal až po nežnej revolúcii - na letecké akcie nosieval hrdo nielen vyznamenania za odboj, ale i jaskyniarsku činnosť.

Reláciu Osudy, ktoré písalo 20. storočie, s ním pripravila Soňa Gyarfašová.

„Veľakrát sa ma pýtajú, čo má spoločného lietanie a výskum jaskýň. A ja vždy hovorím - spoločným menovateľom je láska k prírode," spomínal v našom rozhovore.

Osudy Antona Droppu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto: Slovenský letecký zväz Milana Rastislava Štefánika
Autorka: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame