Osudy Antona Tomíka

Osudy Antona Tomíka

Z jáchymovských baní ušli vďaka Pytagorovej vete

Pred šesťdesiatimi rokmi sa odohral jeden z najväčších útekov z jáchymovských uránových baní, bolo to 6. novembra 1955. Politickí väzni ušli z najvyššie položeného tábora Nikolaj, kde končili tí s najvyššími trestami, ktoré pre neľudské podmienky a mrazivé zimy nazývali aj česká Sibír. Rozhodli sa, že si na slobodu vykopú tunel. No v mysli mali aj príbehy Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu, ktorí ušli z koncentračného tábora Osvienčim a podali svetu svoje svedectvo. Aj oni chceli informovať o tom, čo v týchto táboroch robí komunistická moc s človekom.
Útek bol mimoriadne riskantným krokom - takéto pokusy mali väčšinou rovnaký scenár - väzňov pri úteku zastrelili. Viac smutná štatistika o jáchymovských lágroch. Uránovými pracovnými tábormi prešlo asi 75-tisíc ľudí, prevažne triednych nepriateľov a odporcov režimu. Boli označení bielymi páskami ako muži určení k likvidácii. V dôsledku rôznych nehôd pri ťažkej práci tu zomrelo podľa oficiálnych štatistík 439 väzňov. Len v rokoch 1949 - 1959 sa odohralo podľa oficiálnych štatistík 581 útekov, zastrelených bolo pri nich 31 ľudí. Najtragickejším je útek z Horného Slavkova z roku 1951, keď bolo z dvanástich utekajúcich zastrelených deväť. Z desiatich väzňov, ktorí pred 60 rokmi utiekli tunelom z tábora Nikolaj, žije už iba jediný.
Vyšetrovatelia nazvali útek, o ktorom dnes hovoríme, mimoriadne rafinovaným - politickí väzni pri ňom totiž použili Pytagorovu vetu. Práve Anton Tomík radil pri matematických výpočtoch. A dohodli sa, že nebudú utekať z tábora za ostnatý plot smerom do lesa - ale cez ohradené kasárne strážcov.

O jednom z najväčších útekov z tábora Nikolaj hovorí aj kniha českého publicistu a bývalého politického väzňa Oldřicha Klobása Jak se chodí v laně.

Pri 60. výročí jedného z najväčších útekov z komunistických lágrov si s nami vypočujte príbeh posledného svedka a posledného žijúceho účastníka úteku - dnes 84-ročného Antona Tomíka, ktorého príbeh prináša Soňa Gyarfašová.

Osudy Antona Tomíka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

tomik1.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová foto: archív Antona Tomíka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame