Osudy Marty Ličkovej

Osudy Marty Ličkovej

Pre svet za železnou oponou objavili Alexandra Solženicyna

Marta Ličková je vynikajúcou prekladateľkou, ktorá preložila viac ako dvesto kníh. Láska k prekladom ju spojila aj s jej manželom, novinárom Pavlom Ličkom.

Tomu sa v 60. rokoch podarila nebývalá vec - v roku 1967 urobil historicky prvý rozhovor s ruským spisovateľom Alexandrom Solženicynom, ktorý odhalil pre svet hrôzu sovietskych gulagov.

A slovenský novinár Pavel Ličko zasa pre svet objavil Solženicyna.

„Adresu som naňho získala v čase, keď sme mali robiť pre Slovenku rozhovory s ruskými spisovateľmi. Šlo to ťažko, lebo ho zatajovali, ale nakoniec sa podarilo. Neskôr manžel vycestoval z Kultúrneho života do Moskvy a dostal sa vtedy aj do Riazane, kde sa stretol so Solženicynom. Bol to skutočne prvý rozhovor s ním, lebo k Solženicynovi sa dovtedy nikto živý nedostal," spomínala Marta Ličková.

A interview s dovtedy neznámym sovietskym spisovateľom obletelo svet. Dostalo sa až za železnú oponu. „Prebrali ho všetci, dokonca až v Japonsku, to otvorilo Solženicynovi dvere do sveta," spomína Marta Ličková.

Pavel Ličko prepašoval zo ZSSR aj rukopis jeho románu Rakovina, ktorý sa dostal až do Veľkej Británie. Alexander Solženicyn získal v roku 1970 Nobelovu cenu za literatúru.

Kniha však v Československu už nevyšla. Tam život celkom zmenila okupácia vojsk Varšavskej zmluvy. A Pavel Ličko sa stal jedným z prvých politických väzňov normalizácie.

Vypočujte si v Osudoch, ktoré pripravila redaktorka Soňa Gyarfašová, príbeh manželov Ličkovcov, ktorí ako prekladatelia pre Slovensko objavili množstvo svetových autorov a pre svet zasa Solženicyna.

Osudy Marty Ličkovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Soňa Gyarfašová foto: ClaudioKapeller

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame