Rádiovíkend 30.9.2017 - pozvánky

Rádiovíkend 30.9.2017 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk

30. 9. 2017

Noc svetiel na detskej železnici

Noc plnú pary, hudby, svetiel, akrobacie a tanca ponúka Košická detská historická železnica počas dnešnej Noci svetiel. Netradičné nočné jazdy na trase Čermeľ - Vpred a späť si môžu cestujúci vychutnať od 19-tej až do polnoci. K pohodliu prispejú aj bezplatné návozy autobusmi Dopravného podniku mesta Košice z Námestia maratónu mieru na stanicu v Čermeli.

--

Nitránsky rínek

... na Svätoplukovom námestí od 9:00 do 20:00. Jedná sa o moderný mestský trh, ktorý je zameraný na podporu a propagáciu kreatívnych tvorcov, malých remeselníkov, umelcov, dizajnérov, malovýrobcov potravín, farmárov a pestovateľov, taktiež slúži na propagáciu mladých umelcov a kapiel.

--

30. 9. - 1. 10. 2017

Košický vodácky maratón

... je najstarším sprievodným podujatím Medzinárodného maratónu mieru. Začína sa spoločným štartom - dnes o desiatej v Malej Lodine. Vedľa seba sa postavia súťažiaci na kajakoch, kanoe a raftoch. Trať pretekov prechádza cez Veľkú Lodinu, Kysak a cieľ je pri obci Trebejov. Tohtoročnou novinkou je paddleboarding.

--

1. 10. 2017

Strážovské vrcholenie

... teda prehliadky Pružinskej Dúpnej jaskyne, v ktorej zažijete výnimočný kultúrny zážitok. O 11.00 bude v priestoroch tejto prírodnej pamiatky koncert Dychového kvarteta Základnej umeleckej školy Považská Bystrica. Potom sa môžete občerstviť na Kormatke, kde bude pripravená opekačka. Zábavu dotvorí hudba, jazdy na koni a súťaže pre deti aj dospelých.

--

Michalovská šarkaniáda

... sa začína zajtra o 13:00 v stredisku Lúč na Zemlínskej šírave. Pripravia pre vás súťaže o najmilšieho, najfarebnejšieho a najkrajšieho šarkana.

--

Povraznícke plodobranie

... je súčasťou projektu Živé dedičstvo Povrazníka a koná sa pri obecnom úrade v Povrazníku od 13:00 - 18:00. Môžete prísť ukázať, pozrieť si a ochutnať, čo sa v našich záhradách a sadoch tento rok urodilo. O ovocných stromoch a ich ošetrovaní príde porozprávať odborník Ľudo Vašš. Pomôže vám aj určiť, čo za odrodu je tá vaša jablonka s výbornými jabĺčkami. Pre dospelých i deti pripravili ovocné súťaže a ukážky spracovania ovocia, či výmenu semienok plodovej zeleniny. Vyskúšate si vylisovať marhuľový olej, ochutnať machovky, vyrobiť pracharandu či získať semienka ačokče.

--

40. ročník turistického pochodu Okolo Červeného Kameňa

... sa začína zajtra od 7:30 do 10:00 prezentáciou pri obecnom úrade. 25, 15 kilometrové pešie trasy a 55 kilometrová cyklotrasa. Štart od 7:30 do 10:00, oddychová zóna Červený Kameň (pri obecnom úrade)

--

7. 10. 2017

Jesenným Považským Inovcom

Trasy: 50 km, 35 km, 20 km, 10 km

Štart - reštaurácia Vinohrad, ul. Dominika Tatarku 1, Piešťany, 6:00 - 10:00

Cieľ - reštaurácia Vinohrad, ul. Dominika Tatarku 1, Piešťany, 12:00 - 18:00

--

Výstup na Šiprúň vo Veľkej Fatre

Túru začnete v Podsuchej, pôjdete červenou turistickou značkou dolinou na Nižné Matejkovo. Stálym stúpaním prídete do doliny Parohy a strminou vystúpite do horného Šiprúňskeho sedla. Zo sedla vedie odbočka na vrchol Šiprúňa. Z vrcholu sa vrátite späť do Vyšného Šiprúňskeho sedla, kde sa napojíte na zelenú turistickú značku, ktorou budete schádzať cez Vtáčnik a ďalej žltou značkou do Vlkolínca. Z Vlkolínca zbehnete do Bieleho Potoka, kde túru ukončíte. Čistý čas túry je 6 hodín. Odchod je o 6:00 z autobusovej stanice v Šuranoch.

--

Národné stretnutie turistov veteránov na Bralovej skale na obcou Sklené pri Handlovej

Trasa: 12 km s prevýšením 250 metrov. Jediné turistické podujatie svojho druhu na Slovensku. Stretnutie účastníkov, spoločenský program, tombola a vyhodnotenie akcie o 11:00 na vrchole.

--

Výstup na Sitno

Pri splne mesiaca môžete na budúci týždeň vyjsť na Sitno. Z piatka na sobotu sa vám ani neoplatí spať, pretože začiatok túry je v sobotu po polnoci od Počúvadlianskeho jazera a tiež z obce Ilija. O druhej ráno by ste už mali byť na Sitne kde sa môžete občerstviť na chate Andreja Kmeťa a o tretej sa začnú čítať povesť o tomto legendami opradenom kopci. Potom si môžete zaspievať a počkať do východu slnka za zvuku gitary a starých pesničiek.

 

Autor: Ladislav Eliaš; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame