Prírodná rezervácia – Devínska Kobyla - Sandberg

Prírodná rezervácia – Devínska Kobyla - Sandberg

Náš dnešný turistický cieľ sa nachádza pri Devínskej Novej Vsi, ktorá je miestnou časťou Bratislavy. Za rodinnými domami nájdete slovenský unikát – významnú paleontologickú lokalitu Sandberg. Nachádza sa na severozápadnom okraji chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Ladislava Eliaša sprevádzala Barbora Kaľavská, koordinátorka a lektorka environmentálnej výchovy pre Inštitút aplikovanej ekológie Daphné. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V období treťohôr bol Sandberg striedavo morským dnom, útesom, či súčasťou pobrežného ostrovného systému. V súčasnosti je ideálnym miestom na výlety s deťmi, slúži aj ako prírodovedný či vlastivedný slovník, nájdete tu aj náučný chodník.  Len pozor, keďže ide o pieskovcové bralo, počasím či ľudskou činnosťou sa postupne zmenšuje. Preto je zakázané ísť priamo ku bralu. Ladislavovi Eliašovi dôležitosť ochrany tejto pamiatky vysvetlila Barbora Kaľavská, koordinátorka a lektorka environmentálnej výchovy pre Inštitút aplikovanej ekológie Daphné.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V roku 1964 Sandberg vyhlásili za chránené nálezisko, no najvýraznejšia zmena prišla v roku 1995, kedy ho vyhlásili za prírodnú rezerváciu s najvyšším stupňom ochrany. Navyše je jednou z mála lokalít výskytu slovenských drobných orchideí.

Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg
Autor a foto: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame