Na bicykli pri rybníku neďaleko Trávnice

Na bicykli pri rybníku neďaleko Trávnice

Hádajte, ako dlho sa v prírode rozkladá povedzme pneumatika. Alebo pomarančová šupka. Odpoveď nájdete na informačných tabuliach v Trávnici. Práve do tejto obce a jej okolia sa teraz vyberieme na bicykloch. Pri spomínaných tabuliach si robíme prvú zastávku na cykloprechádzke s druhákom Patrikom a jeho mamou Soňou Bartoníčkovou. Z informácií sa dozvedáme, ako dlho sa rozkladajú rôzne veci:

Na bicykli pri rybníku neďaleko Trávnice 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z informačnej tabule sa tiež dozviete, že šišila bocianovitá je u nás vzácna a že ju môžete zazrieť napríklad južne od Sahary.

Trávnica v okrese Nové Zámky nie je pre výletníkov taká známa, ako neďaleká Podhájska s termálnym kúpaliskom (mimochodom kúpalisko od stredy 3.6.2020 už funguje). Ale ak už budete v tom regióne, neobíďte Trávnicu: Priamo v obci nájdete starú studňu, z ktorej kedysi ľudia čerpali vodu za pomoci veternej energie. A na bicykli sa môžete prejsť po okolí. Tak sme to urobili so Soňou Bartoníčkovou z občianskeho združenia Radix Slovakia Trávnica, členkou Miestnej akčnej skupiny Združenia obcí Termál. Pri rybníku sme sa zastavili pri informačných tabuliach s fotografiami vtákov; klobúk dole pred autorom snímok Martinom Šabíkom. Súčasťou panelov sú interaktívne pohyblivé valce. Prezerali sme si ich so Soničkiným synom Patrikom. Páčila sa nám napríklad krásne sfarbená krakľa belasá:

Na bicykli pri rybníku neďaleko Trávnice 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Texty k snímkam (Autorka: Sylvia Hoffmannová):

Snímka 1 - Fungovanie veternej studne v Trávnici približuje informačná tabuľa.

Snímky 2-3 - S Patrikom pri informačných tabuliach v Trávnici, ktoré hovoria o tom, aké užitočné je o odpad sa postarať a nevyhadzovať ho v prírode.

Snímka 4 - Nápaditá informačná tabuľa pri rybníku Biela Taňa neďaleko Trávnice.

Snímka 5 - Cez tento starý most preteká potôčik do rybníka Biela Taňa.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg
Autorka článku: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame