V Belianskych Tatrách s fotografom

V Belianskych Tatrách s fotografom

Pre Jozefa Pitoňáka, rodáka zo Ždiaru, sú Belianske Tatry rodnými horami i priestorom na oddych. A ešte - fotografickým ateliérom. Pretože okrem batohu nosí na pleciach pravidelne aj brašnu s objektívmi a statív. Túra s ním, to nie je hltanie kilometrov, ale obdivovanie hry svetla a tieňa, maličkých kvietkov i pohľadov doďaleka. Zažijete to, ak sa teraz s nami vyberiete do Belianskych Tatier.

Z Tatranskej Javoriny kráčame najprv po modrej značke na rázcestie so žltou a potom po žltej hore k chate Plesnivec. Dúfame, že tam prídeme, kým začne pršať. Pod chatou sa zastavujeme pri nádhere: vo svahu sa pení množstvo potôčikov, biela voda skáče pomedzi skaly, obalené čerstvozeleným machom. Pri všetkej úcte k umeniu pána Pitoňáka - niektorá nádhera sa z prírody nedá odniesť ani na fotografii.

V Belianskych Tatrách s fotografom 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sedíme pri Veľkom Bielom plese v príjemnom teplom počasí a bezvetrí, pozorujeme hru hmly a prežúvajúc (mimochodom, pán Pitoňák, ďakujem za záchranu, keďže ja som si pripravený chlebík zabudla doma) pozorujeme okolie. Sme práve na hranici Vysokých a Belianskych Tatier. Keď sa pozriete na jedny i na druhé, zjavne vidíte, prečo sú to dve pohoria:

V Belianskych Tatrách s fotografom 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Belianske Tatry tak, ako ich vidí Jozef Pitoňák, si môžete pozrieť v novej fotografickej knihe „Belianske Tatry - 4 ročné obdobia". Snímky dopĺňajú básne Ivety Mandžárovej.

Texty k foto (Autor: Jozef Pitoňák - snímky 15 a 16, ostatné Sylvia Hoffmannová):

Snímky 1-2 - Hra vody v úbočí je fascinujúca, človek ju musí fotografovať znovu a znovu.

Snímky 3-4 - Hmla nad chatou Plesnivec.

Snímky 5-7 - Hmla vytvára novú krajinu; pohľady z chodníka nad chatou Plesnivec.

Snímka 8 - Blížime sa k Veľkému Bielemu plesu, Vysoké Tatry však nevidíme. Teda trochu vidíme, dokonca aj so slnečnou škvrnou.

Snímka 9 - Fotograf Jozef Pitoňák zo Ždiaru nosí na túry poriadny náklad.

Snímky 10-11 - Pri Veľkom Bielom plese.

Snímka 12 - Pohľad od Veľkého Bieleho plesa na Kopské sedlo. V skutočnosti je Kopské sedlo so smerovníkom ešte trochu za horizontom.

Snímky 13-14 - Kvetena v okolí Kopského sedla: zvonček alpínsky, poniklec biely...

Snímka 15 - V Kopskom sedle stretávame turistu z Bratislavy. A potom nás chodník vedie do hmly vľavo.

Snímka 16-17 - Tieto medvedie sochy sú milé, no občas poriadne naľakajú turistov. Preto pred nimi varuje tabuľka.

 

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 12.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.jpg Snímka 14.jpg Snímka 15.JPG Snímka 16.JPG Snímka 17.jpg
Autorka: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame