Rádiovíkend 12. 9. 2020 - pozvánky

Rádiovíkend 12. 9. 2020 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

Turisti z Michaloviec pripravili na sobotu 12.9. tradičnú túru „Suchou nohou po Laborci“. Nenáročná prechádzka po brehu rieky sa začína o 10,30 hod. pri Obchodnej akadémii v Michalovciach. Trasa vedie do Lastomíra, meria 5-6 km. Z Lastomíra sa turisti vrátia buď pešo alebo spojmi.

V Trnave na radnici a na jej nádvorí je od piatka 11.9. včelársky festival, ktorý potrvá do nedele 13.9. Veľa sa tam dozvedia včelári, ale aj nevčelári napríklad ako vyrobiť voskové obrúsky, ktoré možno používať namiesto igelitových vreciek (o tom bude reč v sobotu 12.9. o 13,00 hod.)

V Myjave, v časti Turá Lúka, sa v sobotu 12.9. uskutočnia Dni sliviek. Dozviete sa viac o slivkách ako o súčasti kultúrneho dedičstva, pretože ide nielen o ich pestovanie, ale aj tradičné spracovanie. Na programe budú odborné prednášky, premietanie etnografických filmov, predvádzanie tradičnej výroby lekváru a múčnych jedál s ovocím, degustácia destilátov a kultúra.
 
Prešovčania sa v nedeľu 13.9. chystajú na 14-km túru z Kľušova do Hervartova a potom hore na kopec Žobrák. Na Žobráku sú hneď dve rozhľadne a vedie tadiaľ legendárna červená značka „Cesta hrdinov SNP“. Na spiatočnej trase sa turisti zastavia v drevenom kostolíku v Hervartove. Prešovských turistov do Kľušova odvezie vlak, zraz na železničnej stanici  majú o 8,15 hod.

V Prešove sa v nedeľu 13.9. môžete pridať na prechádzku po meste so sprievodkyňou. Téma „Pošta a jej služby v minulosti“. Dozviete sa viac o dejinách pošty v meste i o objektoch, v ktorých kedysi sídlili poštové úrady či telegraf. Zaujímavá je aj súčasná budova pošty, ktorá má už tiež svoj vek. Prechádzka po Prešove sa začne o 14,00 hod. pred Mestským informačným centrom.

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke pripravili na nedeľu 13.9. Deň múzea v prírode – Deň dreva. Nájdete tam remeselníkov, ktorí budú predvádzať napríklad výrobu a položenie šindľa, opracovanie a výmenu trámov, uvidíte aj sťahovanie dreva koňom. Niečo si môžu vyskúšať návštevníci, pre ktorých bude pripravený šindliarsky struh, sťahovanie kôry z dreva či ťahanie pílou. Deti budú súťažiť v hode klátikom a vypĺňať kvíz o ľudovej architektúre.

EduTrek Slovakia vás pozýva na ďalšiu tradičnú prechádzku, tentoraz do Jelšavského krasu, ktorého súčasťou je Kameniansky kras. Práve tam nájdete rozľahlé ponorové krasové jamy - polja, kde sa už minimálne od 18. storočia tvorili niekoľkohektárové jazerá. Jazerné vody dokázali miestni obyvatelia usmerniť do neznámeho podzemia a premeniť dná jám opäť na pastviny. Výskum neznámych jaskynných systémov v kamenianskych dolomitových a mramorových masívoch v tomto čase zažíva renesanciu.  Tu ešte buráca vyvieračka Hlavište a vedno s ňou Podhlavište - jaskyňa, z ktorej ako gejzír kedysi tryskala voda až do výšky 10-12 m. Po exkurzii navštívite kostol v Kameňanoch s freskami zo 14. a 15. storočia  a románsku rotundu sv. Margity Antiochijskej v Šiveticiach. Zraz je v o 9,30 hod. v Kameňanoch, okr. Revúca.

Do Novoveskej Huty (časť Spišskej Starej Vsi) sa v nedeľu 13.9. môžete vybrať na bežecké podujatie. O 13,00 odštartujú detské behy, o 15,00 pobežia dospelí a dorast a tiež odštartujú Beh pre zdravie. Popoludní si užijete aj kultúrny program.

Ak si chcete vyskúšať cestu okolo Slovenska na bicykli, naozajstnú Tour de Slovensko, tak by ste mali šliapať do pedálov od pondelka 14.9. do 23.9. Toľko potrvá 10 etáp cestného cyklomaratónu OSKA, ktorý viac-menej kopíruje hranice našej krajiny. Štart je v pondelok 14.9. v Bratislave pod mostom Lafranconi. Etapy merajú od 150 do 230 kilometrov a cieľovými miestami sú Štúrovo, Fiľakovo, Veľká Tŕňa, Zemplínske Hámre, Bardejov, Štrbské Pleso, Námestovo, Červený Kameň, Skalica a znovu Bratislava. Všade tam sa môžete pridať k cyklistom aspoň na jednu etapu alebo na pár kilometrov.

V utorok 15.9. sa môžete vybrať aj na výlet do praveku. Z Košíc vás tam odvezie historický vláčik Detskej železnice. Z hlavnej stanice odchádza  o 8,30 hod. Cieľom je archeoskanzen v Nižnej Myšli, kde na cestujúcich čaká aj komentovaná prehliadka obce, vyhliadka z Rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša i katakomby. A samozrejme archeoskanzen. Podujatie sa zopakuje aj 17. októbra 2020.

V Brezne sprístupnia v utorok 15.9. vežu evanjelického kostola, využiť môžete aj výklad, aby ste vedeli viac o tom, čo sa za múrmi veže ukrýva. Predovšetkým ide o 4 zvony, jeden z nich je najväčším v evanjelických kostoloch na Slovensku a dvanástym najväčším zvonom na Slovensku vôbec. Zaujme aj výhľad z veže. Vstup je každú polhodinu od 13,00 hod., posledný vstup je o 17,30 hod.

V Liptovskej knižnici G.F.Belopotockého sa vo štvrtok 17.9. dozviete viac o Nórsku. O 16,00 hod. sa tam začne beseda s Ondrejom Sokolom o zážitkoch z tejto severskej krajiny, kde pracoval ako vodič autobusu za polárnym kruhom.

V Liptovskom Mikuláši sa v piatok 18.9. uskutoční Švábkafest. Od 15,00 hod. bude na Námestí osloboditeľov výstava zemiakov, možno si pochutnať na zemiakových dezertoch a sledovať kultúrny program. Nebude chýbať ani ulička remesiel.

Na budúcu sobotu 19.9. si bežci vyskúšajú sily v okolí Závadky nad Hronom. Organizujú tam beh Závadský štvanec. Trasa meria 10 km, prevýšenie je 342 m. Preteky sú zároveň súčasťou Horehronskej trailovej ligy, no sú určené pre kohokoľvek. Organizátori pripravili trate aj pre deti a mladých rôznej vekovej kategórie. Štart i cieľ je pred Obecným úradom, hlavný beh odštartujú o 10,00 hod., potom postupne vyrazia na trate ďalší pretekári.  

V sobotu 19.9. sa môžete vybrať na Bakuľový pochod. Tak sa volá tradičné podujatie turistov z Piešťan. Na výber máte tri trasy 25 km, 20 km a 14 km. No do cieľa možno prísť aj vlastnou trasou. Dôležité je doraziť do rekreačno-športového areálu Výtoky pri Moravanoch nad Váhom. Na Bakuľový pochod sa treba prezentovať netradične až v cieli medzi 12,00 a 14,00 hod.

V Tatranskej Lomnici a okolí si v sobotu 19.9. môžete zabehnúť v rámci charitatívneho behu Mary´s Meals Charity Run. Každý bežec vybehá svojím štartovným obedy v škole pre jedno dieťa v extrémnej chudobe na celý školský rok. Trať pre bežcov a nordic walkerov meria 8 km. Vzhľadom na koronaopatrenia budú tento rok bežať len dospelí, počet je obmedzený na 100 účastníkov. No možno sa zapojiť aj virtuálne (od 12 do 20. septembra 2020), info na www.charityrun.sk.


Autor: Martin Uram; Foto: PIXABAY/jplenio

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame