Rádiovíkend 19. 9. 2020 - pozvánky

Rádiovíkend 19. 9. 2020 - pozvánky

O týždeň sa na našom webe môže ocitnúť aj vaše podujatie, ak na ňom chcete vidieť turistov a milovníkov prírody. Píšte na adresu radiovikend@rtvs.sk.

19. 09. Hrad Beckov. Nočná prehliadka v podaní skupiny historického šermu Fringia vás prenesie do obdobia prelomu 16.-17. storočia. Krásne dámy, kostýmy, skvelé prostredie večerného hradu Beckov. Štyri osudové ženy Uhorska: Alžbeta Czoborová, Alžbeta Báthory, Magdaléna Zai a Anna Rosiny koketovali s mágiou. Túžili byť krásne a milované. Prehliadky budú o 19:00, 20:00, 21:00, 22:00.

Charitatívny beh bude dnes v Tatranskej Lomnici. Každý účastník svojim štartovným vybehá jedlo v škole na celý školský rok pre jedno dieťa žijúce v extrémnej chudobe vo svete. Tento rok myšlienku behu podporili Ján Volko, Matej Tóth a Adam Žampa. Druhý ročník sa koná aj ako virtuálny beh po celom Slovensku. Zapojiť sa môžete dozajtra. 

20. 09. Šindliarska sedemnástka sa začína zajtra o 08:30 pri Sultánke v Šindliari. Trasa: Priesmyk Branisko – Diablova výverová diera – skládka nad Kyselkou -  sedlo Prašivá – Zelená skala – Mláky- Roveň - Šindliar na Bani. Z autobusovej stanice v Prešove odchádza autobus o 08:05.    

Retrotour. V Liptovskom Mikuláši sa zajtra prenesiete do starých čias: Retrotour sa totiž jazdí na starých bicykloch a v retrooblečení. Môžete sa pozerať, ale aj pretekať, podujatie je pre každého. 

3. ročník behu ulicami mesta Veľký Krtíš sa začína zajtra o 09:00. Pripravené sú pre Vás detské trate ako aj trate pre dospelých v dĺžke 2  a 10 km, pre northwalking 4km.

22. 09. Večerná svetelná cyklojazda mestom sa začína v utorok o 18:00 na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. Pripravili pre vás aj sprievodný program – ukážky činnosti záchranných zborov.

26. 09. • 6. ročník diaľkového pochodu po Zemplíne – 4 slovenské hrady sa začína budúcu sobotu o 07:00 v Trnave pri Laborci. Pozriete si Vinné, Jasenov, Brekov a Sedliská.

Výstup na Hrb vo Veporských vrchoch organizuje budúcu sobotu Klub turistov zo Šurian. Túru začnete v Osrblí a po cyklistickej trase budete pokračovať  na Tri vody, kde sa pri rázcestí nachádza Technická pamiatka - Železorudná vysoká pec na drevné uhlie. Z rázcestia pôjdete  po  červenej značke, tzv. Rudnou magistrálou k chate pod Hrbom a odtiaľ vystúpite na Hrb a zídete do Ľubietovej. Čas túry je 7 hodín  a meria 20 kilometrov.  Autobus odchádza zo stanice v Šuranoch budúcu sobotu o 06:00.

Ekoplagát 2020
je medzinárodná súťažná prehliadka plagátov s tematikou ochrany prírody a životného prostredia. V dôsledku celosvetovej pandémie COVID-19 a sťaženými podmienkami organizácie trienále, sa do súťažnej prehliadky napokon prihlásilo 110 autorov s 279 plagátmi a jedna medzinárodná organizácia z 21 krajín sveta. Víťazné plagáty si môžete pozrieť do 15. novembra v Považskej galérii umenia v Žiline.

Autor: Ladislav Eliaš; Foto: PIXABAY/jplenio

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame