Vieme triediť odpad?

Vieme triediť odpad?

Posledný európsky prieskum o recyklovaní odpadu priniesol hrozivý výsledok - horšie ako my, je na tom už len Malta. Pritom pre rôzne spaľovne, fabriky, prevádzky sme ochotní spisovať petície a kričať o zdravom životnom prostredí. Pri separovaní takí aktívni nie sme a pokojne si znečisťujeme krajinu a naše ovzdušie. Práve kvôli lepšiemu dýchaniu a čistému vzduchu by sme mali zbierať aj zelený odpad. O ňom sa s odborníkmi rozprávala Ľubomíra Goljerová:

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vieme triediť odpad? Prieskumy hovoria že nie, a tak ponúkame malú príručku. Dnes sa venujeme plastom. Čo podľa vás patrí do žltého kontajnera?

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď povieme: dnes budeme separovať papier a sklo, možno budete mať pocit, že tu sa nič nové nedozviete. Napriek tomu s ich separovaním máme problémy. Do koša na papier nazrela Ľubomíra Goljerová v domácnosti pána Branislava. V hlavnom meste patria tetrapaky do plastov. Vie o tom aj domáci pán?

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sa pýtame - viete správne triediť odpad? Ak aj áno, môžete natrafiť na ešte jeden problém. To, čo chcete vyhodiť, sa do kontajnera jednoducho nezmestí. Nadrozmerný odpad patrí obyčajne na zberný dvor. Ale pozor, zoberú vám ho len ak platíte za komunálny odpad a ste obyvateľom mesta, kde zberný dvor sídli. Zamierila tam aj Ľubomíra Goljerová, privítal ju vedúci Peter Šplháček:

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Textil začína byť celosvetovým problémom - jeho výroba je veľmi neekologická, jeho spotreba priveľká. Za rok sa vyrobí 10 miliárd kusov na 7 miliárd obyvateľov. A čo potom s ním, keď sa nám stále nové a nové kúsky už nezmestia do skrine? Ako sa ich zbaviť?

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Budúci týždeň budeme riešiť iné znečistenie. Dusičnany v pôde. Počúvajte od pondelka.

Autorka: Ľubomíra Goljerová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame