Staráme sa o zuby

Staráme sa o zuby

Tento týždeň sa vám pozrieme na zúbok, či presnejšie na zúbky. A to je veľká téma. Spája sa s kefkou, pastou, s bolestivým zvukom vŕtačky a aj s prázdnou peňaženkou. Aby nám toto nehrozilo, začneme tým najdôležitejším - prevenciou. Slovo má Ľubomíra Goljerová. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čím sú ľudia starší, tým menej chodia na prevetívne prehliadky k zubárovi. Je to paradox - pretože vekom sa zuby kazia viac a my riskujeme, že o ne jednak prídeme a jednak nás to bude stáť viac peňazí. Téme sa venuje Ľubomíra Goljerová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koľko zubov máte zaplombovaných? V tomto smere lámeme európske rekordy. Zuby máme deravé, preto "plombovanie" patrí medzi najčastejšie zubárske úkony. Minulý rok takýto ceremoniál absolvoval každý druhý Slovák. Aj preto sa táto téma dostala do zubného seriálu Ľubomíry Goljerovej.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme sa vŕtali v zube, zajtra sa pozrieme na jeho povrch. Zubný povlak, či kameň sa totiž podpisuje pod vznik parodontopatií, ľudovo - paradentóz. Ich liečba je tiež jedným z najčastejších výkonov v zubných ambulanciách.

Máte zdravé ďasná? Tkanivo, ktoré naše zuby drží, narúšajú baktérie a zubný povlak. Dôsledkom môže byť až strata zubov. Za dvere stomatologických ambulancií aj dnes nazrela Ľubomíra Goljerová.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aký je váš úsmev? Krásny a žiarivý, alebo ukazuje zuby ako noty na bubon. Prebrali sme už plombovanie zubov, paradentózu a trojicu najčastejších výkonov v zubnej ambulacii uzatvára - trhanie zuba. Au! Prázdno v ústach však nie je len otázkou estetiky. Pokračuje Ľubomíra Goljerová.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za toto ťažké obdobie, keď sme si odtrpeli svoje v zubnej ambulancii, si zaslúžime odmenu. Budúci týždeň vás pozveme na posedenie do sauny. Napariť - vypotiť - schladiť...  Je to zdravé, je to in, ale nie pre každého. Aj o tom bude reč už od pondelka.

Autorka: Ľubomíra Goljerová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame