Relaxačné dychové cvičenia

Relaxačné dychové cvičenia

Stres je všade okolo nás. A teraz je ho pre koronu možno viac ako inokedy. Náš organizmus na to veľmi rýchlo a búrlivo reaguje.

Anketa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zažil to asi každý. Stres ovplyňuje aj naše dýchanie. Lukášovi Manovi to potvrdila Beáta Rácová z Katedry psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Relaxačné dychové cvičenia 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom seriáli hovoríme o dýchaní a rôznych relaxačných dychových technikách, ktoré môžeme skúšať aj doma. Lukáš Mano zisťoval, či viete dostať svoje dýchanie pod kontrolu v stresových situáciách.

Relaxačné dychové cvičenia 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ženy uprednostňujú hrudné, muži brušné dýchanie. Niekto naberá vzduch do pľúc rýchlejšie, iný pomalšie. V našom seriáli sa venujeme stresu a relaxačnému dýchaniu. Dnes Lukáš Mano hovorí o dýchacom vzorci so psychologičkou Monikou Hrycovou.

Relaxačné dychové cvičenia 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nos je vstupnou bránou dýchania. Nosné dierky, chĺpky a nosné priechody nám pomáhajú filtrovať alergény a cudzie telesá, ktoré by inak mohli vniknúť do pľúc. Nosom vdychovaný vzduch sa navyše zvlhčuje a zohrieva. Preto je pre nás nenahraditeľný. V seriáli o relaxačnom dýchaní pokračuje Lukáš Mano s lekárkou Ingrid Tonhajzerovou.

Relaxačné dychové cvičenia 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj chrápanie je znakom toho, že v noci dýchame. Ale zdravé nie je. Ani pre spáča, ani pre jeho okolie. Čo sa počas noci deje s naším respiračným systémom? Pýtal sa Lukáš Mano.

Relaxačné dychové cvičenia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano; Foto: PIXABAY/alfcermed

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame