Juraj Jánošík

Juraj Jánošík

Juraj Janošík  - meno,  ktoré pozná každý. Zbojníkov bolo u nás koncom sedemnásteho storočia veľa  - čím bol legendárny Jánošík výnimočný? Prečo sa práve on zachoval v pamäti ľudu? Tento týždeň si pripomíname 330. rokov od jeho narodenia. V príbehu na týždeň sa jeho krátkemu životu a nekončiacej posmrtnej sláve venuje Marek Lancoš.  

1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Juraj Jánošík žil iba 25 rokov, ale do našej historickej pamati sa zapísal natrvalo. Pri príležitosti 330. výročia jeho narodenia hovoríme nielen o zbojníkovi, ktorý bohatým bral a chudobným dával, ale aj o dobe, v ktorej žil.

2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potom, čo sa Jánošík stal zbojníckym kapitánom, sa jeho priateľ Tomáš Uhorčík rozhodol pre rodinný život. Zmenil si meno na Martin Mravec, oženil sa a začal gazdovať v Klenovci. Začiatkom 18. storočia bolo zbojníctvo celkom bežným a populárnym zamestnaním na území horného Uhorska, teda dnešného Slovenska. Jánošíkova zbojnícka družina pozostávala z chlapov z Oravy, Kysúc , Liptova, južného Poľska a Moravy.

3.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Práve dnes, 25.januára, si pripomíname 330. výročie od krstu Juraja Jánošíka vo Varínskom kostole. Teraz budeme hovoriť o posledných dvoch dňoch života legendárneho zbojníka. Jánošíka chytili na prelome januára a februára v roku 1713 - vtedy sa začali najkrutejšie chvíle jeho života. 

4.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Básnici, výtvarníci, divadelníci aj filmári sa Jánošíkovi venovali dlhé roky a dodnes akoby sa tejto témy nevedeli nasýtiť. Aj po 330. rokoch je Jánošík stále aktuálny a zaujímavý. Marek Lancoš uzatvára náš príbeh aspoň stručným pohľadom na diela, ktoré sa týkajú legendárneho zbojníka. 

5.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor a foto: Marek Lancoš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame