Dunaj kedysi a dnes

Dunaj kedysi a dnes

Obyvatelia podunajských krajín si pripomínajú 29. júna Medzinárodný deň Dunaja a tak sme sa po stopách našej najväčšej rieky vybrali aj my. Dunaj sa kedysi rozprestieral, rozlieval a kľukatil na miestach, kde sú dnes domy, diaľnice či veľké sídliská. Bol živlom, živiteľom, nepriateľom. Určoval podmienky života obyvateľov, ktorí tu bývali a preto o ňom vzniklo aj množstvo piesní. Ide o takzvané ľudové piesne z Brehov. Ľubomíra Goljerová príbeh o Dunaji začína v rozhlasovom archíve. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Historik Pavel Dvořák povedal, že Dunaj je požehnaním Bratislavy. Na jeho brehu mohlo vyrásť bohaté a významné mesto ale celý proces osídľovania trval stovky rokov. Ľudia najprv museli Dunaj regulovať, usmerniť, vymedziť mu koryto, no a hneď potom museli vymyslieť ako túto dravú a obrovskú rieku prekonať suchou nohou a to je dodnes veľká výzva. Po histórii bratislavských mostov  pátrala Ľubomíra Goljerová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bratislava nebola kedysi len mestom pri Dunaji. Bola mestom, ktoré s Dunajom žilo. Ľudia tu bývali, oddychovali, obchodovali, rieka im poskytovala živnosť a to sa netýkalo len rybárov či mlynárov. Slúžila napríklad aj mäsiarom - vysvetľuje v rozhovore s Ľubomírou Goljerovou Juraj Šedivý z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Voda rozlievajúca sa cez námestia a ulice... Ľad, ktorý ničil domy a záhrady,  uviaznuté lode...  Aj toto je odvrátená strana Dunaja, ktorá desila obyvateľstvo od nepamäti. A práve o nej bude reč v dnešnom príbehu Ľubomíry Goljerovej.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbeh o Dunaji dnes zakončíme priamo na vode. Aká by to bola rieka bez lodí, lodiek, parníkov či člnov. Rimania vraj využívali drevené plte a prístavy z tých čias už dávno zobrala voda. Doprava po Dunaji ale postupne rástla, lode sa zväčšovali, bolo ich čoraz viac. Lodná doprava kedysi a dnes - priblíži Ľubomíra Goljerová.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Ľubomíra Goljerová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame