Katov príbeh

Katov príbeh

Tento príbeh venujeme obávanej postave, ktorá kedysi vykonávala hrdelné tresty -  katovi. V Prešove si v týchto dňoch pripomínajú 331. rokov od udalostí, ktoré vošli do dejín pod názvom Prešovské krvavé jatky alebo Prešovský krvavý súd. Krvi, utrpenia a aj katov tu bolo naozaj veľa. V roku 1687 popravili v meste 24 ľudí. Na udelenie hrdelného trestu stačilo aj to, ak ste sa prihovorili za vlastného otca. Pokračuje Lukáš Mano: 

Katov príbeh - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Exemplárnymi popravami však Caraffa ľudí neodstrašil a už v roku 1703 povstal proti Habsburgovcom František II. Rákoci.

Stredoveké dejiny našich miest sú pomerne búrlivé. K záhadným a trochu strašidelným postavám z tých dôb patria aj kati. Historici pripomínajú, že okrem popráv robili aj veľa iných prác.  V Košiciach mal kat svoj úrad od 14. storočia až do roku 1843. Pokračuje Lukáš Mano.

Katov príbeh - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stredovek a začiatok novoveku boli naozaj krutým obdobím. Nielenže ľudia umierali vo vojnách, trpeli hladom, alebo ich zabíjali morové epidémie, ale šliapalo sa aj po ich ľudských právach. Pri súdnych procesoch dominovalo mučenie, aby sa podozrivý v ukrutných bolestiach priznal doslova k čomukoľvek. Aj takto sa zneužívala súdna moc, ktorej vykonávateľom bol kat. Viac už Lukáš Mano.

Katov príbeh - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kat a jeho remeslo opísali či stvárnili aj rôzni umelci. Napríklad v Bardejove mu postavili sochu  a bol aj hlavnou postavou v niekoľkých filmoch. O

O práci katov sa často šíria mnohé mýty a legendy, ich životy sú zahalené rúškom tajomstva - preto sa stali vďačnou témou aj pre spisovateľov, filmových režisérov či iných umelcov. A Lukáš Mano sa presvedčil, že postava kata fascinuje ľudí aj v súčasnosti.

Katov príbeh 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celý týždeň hovoríme o katoch a ich práci, do ktorej patrili aj popravy a mučenie väzňov - v stredoveku a ešte dlho potom to boli zákonom schválené postupy na dosiahnutie priznania. Postupne však toto povolanie či úrad v našich mestách zrušili. Čo ho nahradilo? Aj na to odpovie Lukáš Mano.

Katov príbeh - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autor a foto: Lukáš Mano

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame