Sto rokov od úmrtia Milana Rastislava Štefánika

Sto rokov od úmrtia Milana Rastislava Štefánika

Tento týždeň si pripomenieme okrúhlych 100 rokov od úmrtia jednej z najväčších osobností našich dejín – politika, astronóma, cestovateľa i letca Milana Rastislava Štefánika. Hoci pre tragickú leteckú haváriu nedokončil svoje dielo, jeho odkaz v spoločnosti žije. Rozvíjajú ho mnohé spolky a inštitúcie, ktoré nesú jeho meno a predstavujú ho v rôznych oblastiach, ktorým sa venoval. Ako úspešného rodáka si ho pripomínajú aj v rodnom kraji. Matúš Valihora hovorí o miestach, ktoré mu boli dôverne blízke.

Sto rokov od úmrtia Milana Rastislava Štefánika - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako súvisí pozorovanie hviezd s poéziou, či s fotografovaním aktov? Aj to si povieme v príbehu, v ktorom si pripomíname 100 rokov od predčasnej smrti Milana Rastislava Štefánika. Soňa Gyarfašová sa vybrala do Prahy, kde kedysi začínal so štúdiom astronómie. Na pražskom Petříne navštívila Štefánikovu hvezdáreň, ktorú založila Česká astronomická spoločnosť v roku 1928. Hovorí  riaditeľ, astronóm Tomáš Prosecký.

Sto rokov od úmrtia Milana Rastislava Štefánika Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odkaz Milana Rastislava Štefánika udržiavajú aj po sto rokoch od jeho úmrtia rôzne spolky a inštitúcie. Keďže generál bol aj letec, patrí medzi ne i Slovenský letecký zväz, ktorý nesie jeho meno. Združuje aj našich najstarších letcov. Soňa Gyarfašová oslovila jedného z nich - 90-ročného Júliusa Višňovského.

Sto rokov od úmrtia Milana Rastislava Štefánika - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Podľa ľudového hlasovanie Najväčší Slovák - Milan Rastislav Štefánik sa najviac do histórie zapísal ako politik a zakladateľ prvej Československej republiky. Jeho odkaz oživujeme celý týždeň cez spolky a inštitúcie, ktoré nesú jeho meno – ten politický rozvíja Konzervatívny inštitút Milana Rastislava Štefánika, ktorý sa snaží posilniť demokratické princípy v našej spoločnosti. V čom ich inšpiroval Štefánik, povedal Soni Gyarfašovej jeho riaditeľ Peter Gonda.

Sto rokov od úmrtia Milana Rastislava Štefánika - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom vysielaní si cez rôzne spolky a inštitúcie, ktoré nesú jeho meno, celý týždeň pripomíname odkaz Milana Rastislava Štefánika. Ako zakladateľ Československa bol v prvom rade demokrat. Aj preto prekážal obom totalitným režimom a búrali sa aj jeho sochy. Tie dnes vracia do verejného priestoru aj Nadácia Milana Rastislava Štefánika. Soňa Gyarfašová hovorila s jej zakladateľom a čestným predsedom, profesorom Jánom Fuskom, ktorý chodil na Bradlo aj v dobe totality, keď to bolo zakázané. A prečo sa Štefánik stal už krátko po svojej tragickej smrti symbolom?

Sto rokov od úmrtia Milana Rastislava Štefánika - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame