O vysťahovalcoch

O vysťahovalcoch

Skoro každý máme v rodine niekoho, kto skúšal šťastie za morom, či inde. Niekto ho našiel, niekto nie, niekto za pár rokov zabudol na svoj pôvod - niekto nie. Častým spojivom s rodným krajom bol folklór a ten ich aj teraz pritiahol domov. Vďaka projektu Zem spieva sem prišli Slováci z rôznych kútov sveta. Patrí medzi nich aj Andrej Stolárik - mladý spevák a hráč na fujare. Patrí k už tretej generácii kanadských Slovákov, ale slovenčina mu nerobí problémy. Presvedčila sa o tom Blažena Bóoczová. 

O vysťahovalcoch 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tancom sa dá vyjadriť veľa. Tým ľudovým napríklad aj sympatie ku krajine či regiónu, alebo hrdosť na svoj pôvod. V dnešnom príbehu sa zoznámime s mladými Slovákmi z Kanady. Ich komunita je živá aj vďaka tanečnému súboru s názvom Východná Slovak Dancers. S dvojicou tanečníkov a so šéfkou súboru sa rozprávala Blažena Bóoczová.

O vysťahovalcoch 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Máte skúsenosti so vzťahmi na diaľku? Vo väčšine prípadov vraj nefungujú veľmi dobre. Neplatí to však o našich krajanoch v zahraničí: napríklad manželia Forišovci žijú na Floride a pritom vedú detský folklórny súbor vo Víťaze pri Prešove. Blažena Bóoczová sa preto pýtala:

O vysťahovalcoch 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spolunažívanie rôznych generácií dá občas zabrať. Deti, rodičia, starí rodičia - každý má na vec svoj názor. Vo viacgeneračnom Folklórnom súbore Domovina vo Windsore to však funguje. Medzi kanadskými Slovákmi nahrávala  Blažena Bóoczová. Ako prvá slovo dostala vedúca súboru, pani Irene Timko.

O vysťahovalcoch 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viete, kto boli vaši predkovia a kde žili dajme tomu pred 300 rokmi? Málokto pozná svoj rodostrom tak ďaleko do minulosti. Marína Cerovská a Damir Mioč z Báčskeho Petrovca sú potomkovia Slovákov vysťahovaných do Srbska a Blažena Bóoczová zistila, že svoju históriu poznajú.

O vysťahovalcoch 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Blažena Bóoczová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame