Relaxačné terapie

Relaxačné terapie

Kde bolo, tam bolo, je veta, ktorú už počul hádam každý. Začínajú ňou nielen rozprávky, ale aj bájky a povesti a je to začiatok cesty, po ktorej sa dostaneme do iného priestoru. Naša myseľ sa uvoľní a začína pracovať fantázia. Timotea Vráblová je pedagogička a literárna historička. Je aj prezidentkou Slovenskej sekcie Medzinárodnej únie pre detskú knihu. Eva Pribylincová s ňou rozprávala o tom, že rozprávka môže byť aj jemnou formou terapie.

Relaxačné terapie 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Canisterapia je metóda, pri ktorej pomáha deťom aj dospelým pes. Je vedecky dokázané, že na človeka pôsobí teplotou svojho tela i vibráciami pri dýchaní. Úplnou špecialitou je vplyv psieho jazyka - ten podporuje činnosť neaktívneho svalstva alebo uvoľňuje napäté svalstvo. Spomínanú terapiu nám priblížia dve dámy. Odborníčka, canisterapeutka Ľubica Bátoryová z Canis centra K-7 v Žiline a Ildiko Popálená.  Eva Pribylincová sa s nimi stretla v jednom domčeku v Senci. Práve tam začíname.

Relaxačné terapie 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes bude reč o arteterapii, ktorá je kdesi na hranici medzi vedou a umením. To znamená, akoby bola jednou nohou ukotvená vo vedeckých smeroch ako je psychiatria a psychológia a druhou nohou vo svete krásy a estetiky. Eva Pribylincová sa teda s arteterapeutkou Katarínou Vítkovou naladila na vlnu terapie a umenia zároveň.

Relaxačné terapie 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to netradičná terapia v originálnom domčeku. Hovoríme o apiterapii, ktorá okrem produktov z medu využíva aj pobyt medzi včelami. Relaxačné domčeky so včelami nájdeme na rôznych miestach u nás, fungujú väčšinou od apríla do septembra. Viac vysvetlí redaktorka Eva Pribylincova

Relaxačné terapie 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa na chvíľu zastavíme na prednáške TEDexu - toto podujatie dáva priestor jedinečným osobnostiam zo Slovenska aj zo zahraničia a potom sa presunieme k moru a do tamojších stredísk, kde je možné absolvovať delfínoterapiu. Pôsobenie delfína na človeka sa začalo skúmať ešte v 60tych rokoch v Spojených štátoch amerických. Odbornící uvádzajú, že okrem psychickej pohody zaznamenali aj zlepšenie komunikačných schopností, odbúranie strachu či agresie, budovanie sebadôvery. Slovo má Eva Pribylincová. 

Relaxačné terapie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Eva Pribylincová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame