Slovenská stopa v Hollywoode

Slovenská stopa v Hollywoode

Príbeh na tento týždeň sme venovali slovenskej stope v Hollywoode. Aby sme ju čo najlepšie pochopili, musíme načrieť trochu hlbšie do histórie: Na začiatok 20. storočia, kedy na území Slovenska vládli zlé sociálne pomery a mnohí krajania odchádzali za lepším životom do Kanady a Spojených štátov amerických. V cudzine si zakladali rodiny a z ich detí sa nestali iba právnici či lekári, ale aj herci. O hollywoodskych ikonách so slovenskými koreňmi nám povie viac Lukáš Mano.

Slovenská stopa v Hollywoode 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Slovenská stopa v Hollywoode síce nie je výrazná, no aj tak nás dokáže zahriať pri srdci, keď sa naši domáci umelci vedia presadiť či zaujať aj za veľkou mlákou. No strieborné plátno nie je iba o obrazoch, ale aj o hudbe. Jeden zo známych slovenských šlágrov zaznel nedávno pri premiére hollywoodskeho trháku. Podrobnosti má Lukáš Mano.

Slovenská stopa v Hollywoode 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Duchovia - či už dobrí alebo zlí - vystupujú vo viacerých filmoch. Jeden zo svetovo známych vznikol v roku 1984. Samozrejme jeho tvorcovia nemohli tušiť, že z komédie Krotitelia duchov sa časom stane kult. Pýtate sa, akú slovenskú stopu má v sebe toto sci-fi? To už povie Lukáš Mano.

Slovenská stopa v Hollywoode 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Za nepriateľskou líniou, Dračie srdce či Posledná légia... Aj to sú úspešné hollywoodske filmy, ktoré v sebe nesú slovenskú pečať. Nakrúcali sa totiž na našom území. Filmárov často oslovuje najmä región Spiša. Slovenské exteriéry či interiéry dokonca stáli aj pri začiatkoch kinematografie. Viac už povie Lukáš Mano.

Slovenská stopa v Hollywoode 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Najžiarivejším diamantom našej kinematografie, ktorý dokázal nadchnúť aj Hollywood, je film - Obchod na korze. Dráma opisuje osudy Židov vo fašistickom Slovenskom štáte. Film zaujal pred 55 rokmi, ale čo je najdôležitejšie - jeho posolstvo je rovnako presvedčivé a silné aj dnes. Pokračuje Lukáš Mano.

Slovenská stopa v Hollywoode 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano; Foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame