Sčítanie obyvateľov

Sčítanie obyvateľov

Prvé československé sčítanie obyvateľov sa uskutočnilo 15 februára 1921. Od tohto dátumu nás teda delí takmer presne 100 rokov a už o týždeň sa začne ďalšie. Desiate sčítanie obyvateľov, domov a bytov. Dnes sa vrátime v čase a povieme si ako to prebiehalo kedysi a s čím mali komisári najväčšie problémy. Mária Petríková oslovila najprv riaditeľku sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu Ľudmily Ivančíkovej.

Sčítanie obyvateľov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred domom nám nebudú vyzváňať žiadni sčítací komisári, nebudeme vypĺňať papiere, len elektronické formuláre. Po prvý raz v histórii bude sčítanie obyvateľstva integrované a plne elektronické. Pokračujeme v príbehu Márie Petríkovej.

Sčítanie obyvateľov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Strach z nepoznaného sa môže prejaviť aj pri elektronickom sčítaní obyvateľstva, na ktoré sme doteraz neboli zvyknutí. Čoho sa ľudia najviac boja -  pýtala sa Mária Petríková analytika Branislava Šprochu.

Sčítanie obyvateľov 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niektoré otázky týkajúce sa sčítania obyvateľov ostali nemenné po desaťročia, iné bolo treba aktualizovať. Dnes sa Mária Petríková zameria na novinky v elektronickom formulári. Ešte predtým však zisťovala, kto vlastne pripravuje otázky pre veľkú akciu sčítavania obyvateľov, domov a bytov u nás a ako to funguje za hranicami Slovenska.

Sčítanie obyvateľov 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo môže spraviť jeden klik pre lepšie Slovensko? V dnešnej časti príbehu si povieme, prečo je sčítanie obyvateľov naozaj dôležité a ako sa výsledky zo štatistického zisťovania ďalej odrazia v praxi – v našom každodennom živote. Slovo má Mária Petríková.

Sčítanie obyvateľov 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


https://slovensko.rtvs.sk/player
Autorka: Mária Petríková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame