Rudolf Vrba a jeho Správa

Rudolf Vrba a jeho Správa

V príbehu na týždeň si pripomenieme Rudolfa Vrbu, ktorý sa spolu s Alfrédom Wetzlerom zapísali do dejín ako autori jedného z najdôležitejších dokumentov 20. storočia. Boli prví, ktorí hodnoverne informovali o tom, čo sa deje za plotmi koncentračného tábora Auschwitz neďaleko poľského mestečka Osvienčim. Predchádzali tomu niekoľkoročné útrapy v tábore a dobrodružný útek. Príspevok Borisa Koreňa začneme slovami nemeckého chlapca, ktorý sa zúčastnil na pochode pripomínajúcom útek Vrbu a Wetzlera z Auschwitzu na Slovensko.

Rudolf Vrba 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V príbehu dnes budeme sledovať nášho hrdinu Rudolfa Vrbu v koncentračnom tábore Auschwitz, kam sa dostal na konci júna 1942. To, čo prežíval, sa v ničom neodlišovalo od každodenného utrpenia ďalších väzňov. Otrocká práca, nedostatok stravy, choroby zo zlej hygieny a podvýživy. Nad každým sa neprestajne vznášal tieň smrti. Z rúk kápov, ktorí väzňov beztrestne zabíjali, esesákov, ktorí to niekedy robili len pre zábavu, či po takzvanej selekcii, z ktorej viedla ich posledná cesta priamo do plynovej komory. No Rudolf Vrba bol v mnohom iný ako ostatní spoluväzni. Pokračuje Boris Koreň.

Rudolf Vrba 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rudolf Vrba v koncentračnom tábore Auschwitz už od začiatku pomýšľal na útek. Motívom bola snaha prežiť, no možno ešte viac presvedčenie, že niekto musí svet informovať o masovom vraždení v plynových komorách. S pomocou odboja začala vybraná dvojica – Vrba a Alfréd Wetzler konkrétne prípravy na útek z tábora smrti. Tu sa začína dnešná časť príbehu Borisa Koreňa.

Rudolf Vrba 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Útek Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera z koncentračného tábora Auschwitz bol úspešný a 24. apríla 1944 sa stretli s predstaviteľmi Židovskej rady v Žiline. Informovali o pripravovanej likvidácii státisícov maďarských Židov, o podmienkach väzňov v tábore a o metódach masového vyvražďovania. Začala sa rodiť Správa, ktorá sa stala jedným z najdôležitejších dokumentov 20. storočia. Príspevok pripravil Boris Koreň.

Rudolf Vrba 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak by bol príbeh Vrbu a Wetzlera vymyslený, takmer určite by sa skončil happyendom. Poznáme to - hrdinovia na svojej ceste prekonajú mnohé nebezpečenstvá a prekážky, dostanú sa šťastne do cieľa, varujú ohrozených nevinných ľudí a tí sa zachránia. No život píše iné príbehy. Pokračuje Boris Koreň.

Rudolf Vrba 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame