Ku Dňu učiteľov

Ku Dňu učiteľov

Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia Učiteľa národov - Jána Amosa Komenského. Jeho želaním bolo, aby vzdelávanie rozvíjalo aj kritické myslenie, morálne hodnoty a zodpovednosť žiakov. Je to základná vec. Aj preto sa tento týždeń budeme venovať práve učiteľom, študentom a vzdelávaniu. Slovo má Eva Pribylincová.

Ku Dňu učiteľov 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je veľmi dôležité, aby vzdelávanie v školách viedlo aj k praktickému využitiu jednotlivých poznatkov a zručností v reálnom živote. O to sa snaží aj tzv. globálne vzdelávanie, ktoré zároveň vedie k väčšej empatii a solidarite, ale aj rešpektu a zodpovednosti. Viac o ňom si povieme aj s Evou Pribylincovou.

Ku Dňu učiteľov 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

“Chceme zvedavých ľudí, ktorým ukážeme, že aj zo Slovenska môžu robiť špičkový výskum a prepájať sa so svetom,” vysvetľuje riaditeľka Kempelenovho inštitútu, ktorú budeme počuť aj v dnešnom príbehu. Eva Pribylincová ho ale začína na - vysokej škole.

Ku Dňu učiteľov 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensku sa extrémna generačná chudoba spája predovšetkým s marginalizovanými komunitami, ktoré žijú v osadách. Podľa výskumov - pri vstupe do základnej školy sú tieto deti pozadu priemerne o 2 roky oproti rovesníkom a rozdiel sa v ďalších rokoch len zväčšuje. Preto je kľúčové tieto deti podchytiť už od malička v neformálnom vzdelávacom systéme, ktorý predstavujú komunitné centrá rôznych neziskových organizácií. Viac si o nich povieme v dnešnom príbehu, slovo má Eva Pribylincová.

Ku Dňu učiteľov 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa učiteľov sme ho venovali pvýnimočným pedagógom. Škola však nie je len o učení, ale aj o vzájomnej komunikácii, spolupráci a pozitívnej atmosfére. Dokonca aj v čase korony. Pokračuje Eva Pribylincová.

Ku Dňu učiteľov 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Eva Pribylincová; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame